Frans van den Nieuwenhuijzen (l) en Ron Bezoen (2e van links) bezoeken de landbouwhogeschool
Frans van den Nieuwenhuijzen (l) en Ron Bezoen (2e van links) bezoeken de landbouwhogeschool

50 jaar terug in de tijd. Een inhaalslag

Human Interest

Sint-Oedenrode - In de vorige aflevering beschreven de drie mannen van de stichting de heenreis, de blijdschap over de meegebrachte spullen, dingen waarin Oekraïne verschilt van Nederland, en enkele opvallende verschillen tussen Oekraïners en Nederlanders. In deze laatste aflevering kijken we terug. Én vooruit.

Een halve eeuw terug in de tijd
"We zeggen wel eens dat ze 50 jaar terug in de tijd gaan, voor echte vooruitgang is een periode van twee generaties niet vreemd; we moeten klein beginnen" aldus stichtingsvoorzitter Frans van den Nieuwenhuijzen. "De landbouwopleiding kan nog vanuit Nederland ondersteund worden, ook die gaat 50 jaar terug in de tijd. Oekraïne heeft zeer vruchtbare grond, nog lang niet alles is in gebruik. Dat komt omdat in het oosten nog op ouderwetse manier akkerbouw wordt bedreven, met dito hulpmiddelen waaronder 50 jaar oude tractoren. Die sector kan wel een steuntje in de rug gebruiken, maar buitenlandse investeerders blijven weg omdat Oekraïne verscheurd is door oorlog en de Russische bezetting. Zo zijn er legio voorbeelden. De opleiding tot verkoopster bijvoorbeeld, die gaat nog uit van een kruidenierswinkel!

Openbaar vervoer, nou ja …
"Het openbaar vervoer zou je niet zo mogen noemen. Een lerares moet 's ochtends om 5 uur met de bus mee naar de school en is 's avonds laat pas terug omdat er maar één bus heen en één bus terug rijdt. Kwaliteit van de bus kun je op de foto zien en zit volgepakt. Een eigen auto is niet te bekostigen. Diesel is 60 cent per liter, maar de verdiensten zijn ongeveer € 60 – € 90 per maand: reken maar uit wat auto + kosten dan weghaalt uit het maandbudget. De trekker volgooien met € 900 diesel gaf dan ook vreemde ogen bij de pompbediende, de meter van de pomp ging klokje rond en begon opnieuw te tellen. De trekker + oplegger geeft veel nieuwsgierige blikken en kleine kinderen willen er graag inzitten. De combinatie stond ook extra beveiligd geparkeerd omdat je nooit kunt voorzien wat slecht denkenden hiermee willen doen."

Lees verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding