Afbeelding

Het roer om door ervaringen in Zanzibar

Human Interest

Sint-Oedenrode - Els van Acht is 52 jaar en geboren en getogen in het mooie Rooi, zoals ze dat zelf zegt. "Ik kom hier vandaan, mijn man komt hier vandaan, onze kinderen zijn hier geboren en ik heb gewerkt in Sint-Oedenrode. Vanaf januari ga ik dat weer doen." Ze gaat het roer omgooien. De vorm van werk waar Els op doelt is bijzonder, vooral de weg er naar toe…

Door: Lisa van de Ven

"Laten we maar eens beginnen bij het begin", zegt Els terwijl we onze thee laten afkoelen. Dat Els veel met kinderen heeft, merk ik aan het feit dat ze eerst over haar eigen kinderen begint te vertellen. "Er zit ongeveer tien jaar verschil tussen onze oudste en onze jongste, dat is nogal wat. Ik vind het super mooi, omdat ze zó veel van elkaar kunnen leren. Onze oudste dochter is net terug uit Zanzibar (Tanzania) nadat ze daar stage heeft gelopen."

Op de afdeling verloskunde van een ziekenhuis nog wel. Een afdeling waar ook het hart van Els altijd heeft gelegen. "Toen ik zestien was, wist ik al dat ik verloskundige wilde worden. Het is een bijzonder vak en je bent op een heel bijzonder moment in iemands leven. Ik heb eerst vijf jaar in Sint-Oedenrode gewerkt en daarna 25 jaar bij het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven."
Toen Lieke vertelde dat ze drie-en-een-halve maand naar Zanzibar zou gaan, begon het bij Els ook te kriebelen. "Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik daar ook wat zou kunnen betekenen. Bovendien leek het me geweldig om met eigen ogen te kunnen zien wat Lieke ter plekke allemaal doet. Zodoende ben ik in contact gekomen met een arts uit het ziekenhuis waar Lieke zou gaan werken en heb ik mijn verhaal uitgelegd. Op die plekken zijn ze blij met alle hulp die komt en daarom grepen ze die van mij ook met twee handen aan."

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

De verlosafdeling
Mnazi Mmoja Hospital in Stone Town Zanzibar
Afbeelding
De operatiekamer
Afbeelding
Het uitzicht over de zee