Afbeelding

Rooise Wim van den Berg vijftig jaar gildebroeder

Human Interest

Sint-Oedenrode - In Sint Oedenrode is het nog maar enkele jaren geleden dat het gilde her opgericht werd. Toch is er een inwoner uit Rooi die binnenkort zijn 50 jarige jubileum als gildebroeder viert. Namelijk Wim van den Berg uit Nijnsel! Wim is echter geen lid van het Rooise gilde maar van het Sonse Sint Catharinagilde.

Wim is namelijk in 1944 in Son geboren en werd daar in 1966 lid van het gilde. Samen met zijn echtgenote Dilia woont Wim inmiddels al weer meer dan 40 jaar in Nijnsel maar hij is het Sonse gilde altijd trouw gebleven.

Binnen het Sonse gilde speelt Wim al jarenlang een grote rol als een van de dragende krachten van het gilde. Hij is de vaandrig (vaandeldrager) van het gilde, dit houdt in dat hij bij officiële gelegenheden het hoofdvaandel draagt en hiermee het gilde voorgaat. Daarnaast zit Wim ook al sinds 1998 in het bestuur van het gilde.

Sinds 2013 is Wim ook nog de Keizer van het Sonse gilde. De titel Keizer van het Gilde verkrijgt men niet zomaar, om aanspraak te kunnen maken op deze titel moet men 3 x achter elkaar of 5 x in totaal het koningschap veroverd hebben. Aan deze voorwaarden voldeed Wim al lang. (Hij werd al voor de eerste keer Koning in 1968 en herhaalde dit in 1969, 1974,1979,en 1981). Op dat moment had het Sonse gilde echter al een Keizer en een gilde kan maar een Keizer hebben, dit is een titel die men voor het leven krijgt. Vandaar dus dat Wim pas in 2013 na het vacant komen van deze titel tot Keizer geïnstalleerd werd.

In het dagelijks leven heeft Wim jarenlang een montage bedrijf in Nijnsel gehad. Tegenwoordig is hij gepensioneerd en heeft hij wat meer tijd voor zijn hobby's. Naast het gilde is dit het opknappen van oude landbouwwerktuigen en daarnaast is hij ook nog als vrijwilliger en rondleider actief bij museum Hoeve Strobol in Nijnsel.

Op vrijdag 2 september wordt Wim samen met de andere jubilarissen van het gilde gehuldigd met aansluitend een receptie. Deze huldiging begint om 20.00, locatie clubhuis Den Tref op het Zonhove terrein, Nieuwstraat 70 te Son.