De dodenherdenking vindt plaats bij het monument.
De dodenherdenking vindt plaats bij het monument. Foto: Cor van Oorschot

Vrijheid vertelt: “Opmaat naar 80 jaar vrijheid”

Historie Historie

Sint-Oedenrode - De laatste jaren hebben oorlogen en de daarbij behorende verschrikkingen voor ons een voelbare betekenis. De aanhoudende oorlogshandelingen maken duidelijk dat ook voor ons het gevaar nooit ver weg is. Daarom is het goed te beseffen, dat wij hier al zo lang van de vrijheid kunnen genieten. Het jaarthema voor 2024 is dan ook veelzeggend: Vrijheid vertelt: “Opmaat naar 80 jaar vrijheid”.

In september is het 80 jaar geleden, dat het Zuiden van Nederland werd bevrijd. Maar die vrijheid is niet iets “dat zo van straat wordt opgeraapt”, hij moet worden bevochten. Daarom is het goed om jaarlijks op 4 mei hierbij stil te staan.

We denken dan aan alle slachtoffers, met name de slachtoffers uit Sint-Oedenrode, die in de Tweede Wereldoorlog en in vredesmissies daarna, hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. De herdenking is dan ook niet alleen een vorm van eerbetoon, maar ook een bewustwording dat vrijheid, ook na 80 jaar, niet vanzelfsprekend is. 

Gemeente Meierijstad en de Oranjevereniging nodigen u van harte uit om bij de 4 mei-Herdenking van dit jaar aanwezig te zijn: bij de stille tocht of bij het monument aan de Corridor. Deze uitnodiging geldt ook voor onze veteranen, oud, jong, man of vrouw, die ingezet zijn in dienst van de vrede, waar ook ter wereld.

Programma
Vanaf het Bestuurscentrum vertrekt om 19.10 uur een stille tocht onder aanvoering van het Gilde naar het monument aan de Corridor nabij de Hambrug. De route loopt via de Hertog Hendrikstraat, Heuvel, Markt en Borchmolendijk. Iedereen kan aansluiten. Fanfare Nos Jungit Apollo brengt om 19.15 uur bij het monument muziek ten gehore.

Na een woord van welkom om 19.40 uur, spreekt Wethouder Johan van Gerwen namens Gemeente Meierijstad. Daarna draagt Feline Verdonk van basisschool Franciscus uit Boskant, voorlees-winnares 2024 in Sint-Oedenrode, het 4 mei-gedicht: ‘Vogels’ voor.

Een lid van scouting noemt de namen van de oorlogsslachtoffers, bij elke naam wordt, uit dankbaarheid, een witte roos bij het monument gelegd. Na de Taptoe, gespeeld door Jan van der Heijden en twee minuten stilte, zingt Eva Lathouwers het Wilhelmus, onder begeleiding van Nos Jungit Apollo.
Dan volgt de kranslegging en de bloemlegging: namens de Gemeente, de veteranen en oud-strijders, de geloofsgemeenschappen en de Oranjevereniging. Ook kunnen belangstellenden hun bloemen leggen.

Namens de H. Oda-parochie wordt een kort woord gesproken door Pastoor Bryan van de Mortel. En tot slot zal de voorzitter van de Oranjevereniging, Peter de Koning, stil staan bij het jaarthema: Vrijheid vertelt: “Opmaat naar 80 jaar vrijheid”. Om 20.20 uur is de herdenking ten einde. U bent van harte welkom!