Onthulling van 'Paal de Driesteen' in op 7 april 2010
Onthulling van 'Paal de Driesteen' in op 7 april 2010

Erfgoed, meer dan alleen emotie

Historie

Sint-Oedenrode - Op het punt waar de grenzen van de gemeente Best, de voormalige gemeente Liempde en het nu nog zelfstandige Sint-Oedenrode bij elkaar komen, staat 'Paal de Driesteen'. Bij het plaatsen van deze grenssteen is in 2010 afgesproken dat iedere vier jaar een schouw plaats zal vinden. De burgemeesters van de drie gemeenten kijken dan samen met de inwoners en de gilden uit Best, Liempde en Rooi of de steen nog op de goede plaats staat.

"De eerstvolgende schouw van 'Paal de Driesteen' stond eigenlijk voor 2018 op het programma. Maar omdat onze gemeente aan het einde van het jaar opgaat in Meierijstad, is er vrijdag 7 oktober een extra schouw", vertellen Diana van de Rijt en Gloria van der Staak van de stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE). "Wij werden in het begin van het jaar benaderd met de vraag of we dit jaar een schouw wilden organiseren. Daarop hebben we natuurlijk volmondig 'ja' gezegd, want 'Paal de Driesteen' is een stukje erfgoed dat we graag in ere houden".

Tot hier en niet verder
Het RCE is erg blij dat meneer Rolf van groep 6 en 7 van de Boskantse Franciscusschool met zijn leerlingen aandacht besteedt aan de schouw. "Vroeger werden de kinderen van een dorp ook altijd bij de schouw betrokken", vertelt Diana van de Rijt. "Naar verluidt kregen de kinderen bij de grenssteen billenkoek om ze er aan te herinneren dat ze tot de steen mochten komen, maar ook geen meter verder. Bij de komende schouw zullen de lijfstraffen zeker ontbreken, maar wellicht hebben Rolf en zijn leerlingen wel iets anders in petto dat aan vroegere tijden herinnert". Naast de burgemeesters van Best, Sint-Oedenrode en Boxtel, waaronder Liempde nu valt, zijn bij de schouw ook de burgemeesters van de Rooise fusiepartners Schijndel en Veghel aanwezig.

Vrijdag 7 oktober vindt naast de schouw van 'Paal de Driesteen' bij Gebroeders Van den Berk in Boskant ook een symposium plaats. De titel van het symposium is 'Erfgoed een kwestie van emotie en realiteit'. Het symposium is bedoeld voor ambtenaren van de provincie en gemeenten, erfgoedbehoeders en leden van heemkundige kringen en het Groene Woud en andere geinteresseerden. Sprekers zijn professor Arnoud-Jan Bijsterveld van de Tilburgse Universiteit, de Rooise Rijksbouwmeester Floris Alkemade en gedeputeerde Erik van Merrienboer. Zij spreken over emoties en realiteit en over samengaan en grenzen, die niet alleen scheiden maar vooral verbinden. Waarom zouden immers vijf burgemeesters, twee gedeputeerden, vier heemkundige kringen, drie gilden en een schoolklas op een gewone vrijdagmiddag in oktober op het perceel van een boomkweker in Boskant bij elkaar komen?

De schouw van 'Paal de Driesteen' vindt op vrijdag 7 oktober plaats. Om exact 16.00 uur vertrekken de burgemeesters, gilden en groep 6 en 7 van de Franciscusschool bij Gebroeders van den Berk. Ook de inwoners van de gemeente Sint-Oedenrode en in het bijzonder die van Boskant zijn daarbij van harte welkom. Het symposium is alleen voor genodigden toegankelijk.

Afbeelding