Lita en Ziva van Weert.
Lita en Ziva van Weert. Foto:

Mooie prestatie schoonspringzusjes Van Weert

Sport

Eindhoven - Afgelopen zaterdag vond in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion de eerste landelijke KNZB Circuitwedstrijd Schoonspringen plaats. Tijdens deze wedstrijd doen springers mee van verenigingen uit het hele land. Lita en Ziva van Weert uit Sint-Oedenrode namen beiden deel in de leeftijdscategorie C/B, lijn 2, NK-niveau.

Omdat de circuitwedstrijd per seizoen wordt georganiseerd en Ziva na nieuwjaar een C-meisje wordt, moest ze deze wedstrijd al deelnemen in een leeftijdscategorie hoger en nam ze het op tegen C en B meiden die tot ruim drie jaar ouder zijn. Dit betekende ook dat ze moest springen tegen haar eigen zus Lita, die sinds afgelopen seizoendeel uitmaakt van Team NL. Voor Ziva was dit dus vooral een wedstrijd om ervaring op te doen. Lita moest vooral laten zien wat ze kan: constant springen en deze wedstrijd gebruiken als voorbereiding op de komende kwalificatiewedstrijden. 

Het programma van zes sprongen moest deze eerste circuitwedstrijd worden uitgevoerd op de 1 meter plank, Lita haar favoriete onderdeel. Ze wist dan ook voor iedere sprong minimaal 31 punten te pakken en scoorde zelfs ruim veertig punten voor haar anderhalve salto achterwaarts met halve schroef. Ziva was zichtbaar gespannen voor deze wedstrijd, maar deed het ook ontzettend goed. Ze was niet tevreden over haar contrahurkduik, maar haar anderhalve salto binnenwaarts ging daarentegen beter dan ze had verwacht en leverde ruim 34 punten op. Ziva behaalde hiermee een mooie zevende plaats in het sterke deelnemersveld met NK-ervaring en hield met haar totaalscore van 166,50 punten ook alle C/B lijn een springer achter zich. En dat is een zeer knappe prestatie. Lita behaalde een totaalscore van maar liefst 216,65 punten en wist iedereen ruimschoots achter zich te laten. Na een lange zwembaddag ging de gouden medaille mee naar Sint-Oedenrode.