Barbara Brouwer (R) is directeur van Phoenix Cultuur, Marc van Kessel (L) is een van de drijvende krachten achter het centrum voor kunstonderwijs (Foto: Nicole Minneboo).
Barbara Brouwer (R) is directeur van Phoenix Cultuur, Marc van Kessel (L) is een van de drijvende krachten achter het centrum voor kunstonderwijs (Foto: Nicole Minneboo). Foto: Nicole Minneboo

Phoenix Cultuur presenteert toekomstvisie: ‘Kunst en cultuur maakt gelukkig’

Cultuur

Sint-Oedenrode - Centrum voor kunstonderwijs Phoenix Cultuur zet als een energiecentrale de kracht van kunst en cultuureducatie in om creativiteit en talent te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen ze voor alle inwoners van Meierijstad, jong en oud. Persoonlijke groei, verbeeldingskracht en geluk staan hierbij centraal. Wij spraken directeur Barbara Brouwer en een van de drijvende krachten achter Phoenix Cultuur en Veghelaar Marc van Kessel over de onlangs gepresenteerde toekomstvisie.

Door: Ties van Dooren

Phoenix Cultuur is in 2015 opgericht voor de toenmalige gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode en werkt sinds 2017 voor de gefuseerde gemeente Meierijstad. Onlangs presenteerde Phoenix de nieuwe toekomstvisie 2023-2026 met de ambities en doelstellingen voor de komende jaren. Wij pikten er twee dingetjes uit en legden deze voor aan Brouwer en Van Kessel. Vandaag deel twee: ‘Kunst en cultuur maakt gelukkig’.

‘Kunst en cultuur maakt gelukkig’. Op wat voor manier?
Marc van Kessel (MvK): “Als ik een museum, muziekoptreden of het theater bezoek dan ben ik, zoals trompettist Eric Vloeimans dat zo mooi zegt, in het nu. Dat maakt mij heel gelukkig. Zelfs als ik thuis een instrument bespeel ervaar ik dat gevoel. Dan ben ik even alles kwijt. Heerlijk.” Barbara Brouwer (BB): “Ik ben zelf geen kunstenaar of een musicus. Dus ik ervaar het op een andere manier. Pas waren we bij het jubileumconcert van Big Band Schijndel. Op het nummer Sorry van Kyteman danste onze Maurits een solo. We coachen Maurits al een tijdje bij zijn dansontwikkeling. Het raakte mij hoe hij zijn ziel en zaligheid in die dans legde. Mooi dat wij als Phoenix Cultuur daaraan mogen bijdragen. Ik werd er door ontroerd.”

Hoe zorg je ervoor dat de leerlingen en docenten gelukkig blijven?
BB: “We willen goed voor mensen zorgen. Een goede werk- en opdrachtgever zijn. Dat is ook een van de speerpunten in onze toekomstvisie. Phoenix Cultuur werkt met de zogenaamde Fair Practice Code. Dit is een Nederlandse richtlijn voor het ondernemen en werken in de kunsten-, cultuur- en creatieve sector gebaseerd op vijf kernwaarden: solidariteit, diversiteit, duurzaamheid, vertrouwen en transparantie.”

Minister Hugo de Jonge zei middenin de coronacrisis dat als je niet naar het theater kan, je dan thuis maar ‘een dvd’tje moet opzetten’. Er heerste morele verontwaardiging over deze uitspraak. Het zou een sneer naar de kunst- en cultuursector zijn. Wordt jullie sector wel genoeg gewaardeerd?
BB: “Dat was heel minachtend van De Jonge. Ik dacht echt dit kan toch niet waar zijn? Dan begrijp je niet wat theater of het gaan naar een concert met mensen doet en hoeveel mensen er werkzaam zijn in onze mooie sector. Gelukkig hebben we nu een andere minister en een goede staatssecretaris. Op gemeentelijk niveau mogen we ons overigens ook gelukkig prijzen met dit gemeentebestuur. Kunst en cultuur wordt in Meierijstad op waarde geschat, de recent gepresenteerde cultuurnota is daar een mooi bewijs van. De samenwerking met de wethouder en beleidsmedewerkers cultuur is heel goed en we kunnen samen bouwen en investeren.”

Onze gemeente blinkt daar in uit?
BB: “Absoluut en dat geldt ook voor het bedrijfsleven en het onderwijs. Als ik bij een collega-organisatie in Nederland ben geweest en daar de verhalen hoor, dan ben ik elke keer weer blij als ik Meierijstad binnenrijd.”
MvK: “Een bruisende kunst- en cultuursector vergroot het woongenot. In Meierijstad wordt dat ingezien, meer dan op andere plekken waar ik ooit gewerkt heb.”

Jullie voelen je gewaardeerd?
BB: “Zeker, de samenwerking is goed. Wij zijn een partner van de gemeente, geen subsidietrekker. Phoenix Cultuur levert een belangrijke bijdrage aan de gemeenschap.
MvK: “Als je het over woningbouw en infrastructuur hebt dan spreekt men over investeren. Gaat het over kunst en cultuur dan ineens over subsidies. Ik vind subsidie zo’n stom woord. Zullen we dat niet meer gebruiken? Het is een investering in de creatieve ontwikkeling van alle inwoners van Meierijstad.”

Wat is volgens jullie de boodschap van de toekomstvisie?
BB: “’We kunnen alles maken met techniek, ICT en kunstmatige intelligentie, behalve creativiteit. En dat is juist het belangrijkste wat we in de toekomst nodig hebben. Kinderen en jongeren zijn de meest creatieve mensen op aarde. Sterker nog, creativiteit zit al in je bij je geboorte. Zonder creativiteit geen verbeeldingskracht en daarom moeten we de kracht van de kunsten inzetten om deze creativiteit te behouden en te laten floreren. En dat moeten we samen met elkaar realiseren.”

It takes a village to raise a child, oftewel: er is een community nodig om een kind of jongere gezond, gelukkig en creatief op te laten groeien. Daarin heeft de hele gemeenschap een verantwoordelijkheid. In een Circle of Talent werken ouders, ondernemers, onderwijs en overheid samen. Met alles wat in hun vermogen ligt investeren zij samen in de creatieve ontwikkeling van alle kinderen en jongeren.”
MvK: “Daar sluit ik me bij aan. Kunst en cultuur moet nog bereikbaarder zijn voor jong en oud. Phoenix Cultuur en de CHV Academy zijn er voor iedereen en deelnemen aan kunst en cultuur maakt gelukkiger.”