Afbeelding

Oud-Rooienaar Harry deLeyer tophit in Amerikaanse bios

Cultuur

Sint-Oedenrode / Verenigde Staten - De Amerikaanse documentaire Harry and Snowman, gebaseerd op oud-Rooienaar Harry deLeyer, is een tophit in verschillende filmtheaters in Amerika. Vanaf 30 september wordt de film er gedraaid en de komende maanden blijft hij op het witte doek.

Na de Tweede Wereldoorlog vertrok Harry, familie van De Leijer uit Sint-Oedenrode, naar Amerika. Hij redde er een Amish ploegpaard - met de naam Snowman - van de dood door haar weg te kopen van de slachterij. Hij betaalde slechts tachtig dollar voor het dier waar hij direct een klik mee had.
In minder dan twee jaar tijd wonnen Harry & Snowman drie grote springwedstrijden. In de tijd werden ze samen beroemd en reisden ze het land door om deel te nemen aan wedstrijden. In de documentaire vertelt de inmiddels zesentachtigjarige Harry deLeyer zijn sprookjesachtige liefdesverhaal met zijn paard en over zijn carrière in de paardenwereld als rijder en trainer. In 1983 vertegenwoordigde de oud-Rooienaar de Verenigde Staten tijdens het WK in Zweden. Daarnaast kreeg hij in 2002 van de United States Equestrian Foundation een Pegasus Medal of Honor voor zijn levenslange bijdrage aan de sport.