Afbeelding

'Eerst nieuwe dirigent, nu ook nieuwe Rooienaar'

Cultuur

Sint-Oedenrode - Nog niet zo lang geleden, in 2013, nam Ad van de Wetering afscheid van het Roois Kamerkoor dat hij in 1974 had opgericht. In de bijna 40 jaar dat hij dirigent was, werd Ad het koor, en het koor werd Ad. Vind dáár maar eens een opvolger voor.

"Natúúrlijk was dat flink afkicken" blikt opvolger Monique Joosten terug. "Het was ook niet voor niks, dat het na zijn vertrek even duurde voordat er weer naar een vaste opvolger kon worden uitgekeken.
Bij de opvolging van Ad van de Wetering ging het Roois Kamerkoor niet over één nacht ijs. "Terwijl Paul Gieles waarnam als interim-dirigent, deed het koor in 2014 drie projecten, onder leiding van drie verschillende dirigenten op proef. Dat was best spannend, het gaat niet alleen om de beste dirigent maar vooral om degene die het beste past bij het koor. Uiteindelijk viel de keuze op mij, als enige vrouwelijke kandidaat nog wel. Voor beide partijen was het flink wennen, ik deed alles op een heel andere manier dan ze gewend waren van Ad. Ik kom uit de creatieve hoek, het belangrijkste voor mij was dat het Roois Kamerkoor heel actief is, openstaat voor nieuwe ideeën, en dat er openheid is van twee kanten. Dat is er, en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."

Op het lijf geschreven
Met Monique Joosten als dirigent was het Roois Kamerkoor verzekerd van een opvolger die deze rol op het lijf was geschreven. "Bij mijn conservatoriumstudie deed ik blokfluit. Dat kon ik goed, maar het was niet mijn ding. Wat mij wel aansprak was koordirectie, en die richting heb ik gekozen. Daarna heb ik muziektherapie gestudeerd, en ben als muziektherapeute gaan werken op verpleeghuis Mariaoord in Rosmalen, wat ik nog steeds doe. Je werkt dan met jong-dementerenden of mensen met een hersenbeschadiging. Bij die mensen werkt het cognitieve deel vaak niet meer. Als ze zich niet meer met spraak kunnen uiten, kunnen ze vaak wél zingen en kunnen zich daar helemaal in kwijt. Het is een héél mooi vak. Je bent musicus en psychologe tegelijk, en dat sluit weer mooi aan op mijn dirigentschap, je enthousiasme overdragen en alle neuzen dezelfde kant op krijgen." Monique Joosten werkt zó vanuit haar gevoel en haar hart, dat ze op de vraag naar het aantal koorleden (20) even de map erbij moet halen. Ze kan er hartelijk om lachen.

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week