Arne, rechts op de foto tijdens een filmscène.
Arne, rechts op de foto tijdens een filmscène.

Oda – Vlucht door de Eeuwen nadert première

Cultuur

Sint-Oedenrode - Sint-Oedenrode werd eind augustus 2021 verrast met een bombastische trailer voor een actie-avonturenfilm over de Oda legende. Toen echter alleen nog maar een zogenaamde teaser. Een concept filmpje, bedoeld om de haalbaarheid en draagvlak voor een volwaardige filmproductie over deze lokale legende te toetsen. Inmiddels zijn we zo’n tweeëneenhalf jaar verder en is het aftellen begonnen naar 25 januari 2024. De grote dag dat deze langverwachte historische film ‘Oda - Vlucht door de Eeuwen’ in première gaat. Velen zitten er met smart op te wachten. Een mooi moment voor een kijkje achter de schermen samen met Arne Balk, die dit filmproject heeft geïnitieerd.

Door: Caroline van der Linden

Samen met Martin van Hastenberg die hem vanaf het begin ondersteunde, heeft hij onafgebroken in de weekenden en avonduren alles op alles gezet om te komen waar ze nu zijn. “Ik ga hier uiteraard graag over in gesprek”, zegt Arne meteen. “Zolang iedereen maar de credits krijgt, want we hebben dit met een grote groep mensen echt samen gedaan’, zegt hij trots op zijn team. “De eerste aanzet tot deze film ontstond in coronatijd toen ik thuiswerkte en met mijn zoon veel op de fiets stapte. Aangezien ik nog niet zo heel lang in Rooi woonde, leerde ik hierdoor langzaam de omgeving kennen. Ik maakte foto’s van de mooiste plekken en zette ze op Instagram onder Visit Sint-Oedenrode. Er reageerden zoveel mensen op dat duidelijk werd hoe trots we op ons dorp zijn. Hoe meer ik leerde kennen, hoe meer rijke verhalen ik hoorde. Deze elementen wilde ik bundelen in een avonturenfilm, in een verhaal dat alles samenvoegt. Ik volgde een scriptcursus van een Amerikaanse schrijver en schreef hierna zelf een script over Rooi met de Oda legende. Dat leefde naar mijn idee te weinig, zonde. Al nadenkend over de vervolgstap vertelde ik Emile Kalmann over mijn idee een film te willen maken en maakten we al snel een eerste trailer. ‘Oda – Vlucht door de Eeuwen’ is een nieuw verhaal gebaseerd op de bekende legende, een negentig minuten durende film. Ik heb het script vooraf laten lezen door een professionele scriptschrijver uit de filmwereld in Amsterdam. Hij beoordeelde het als ‘goed en uitdagend’. Dus dat zat goed.”

Acteurs
“De vervolgstap waren de acteurs, met de bedoeling deze lokaal te vinden. Bij het scouten van de rollen keek ik wie er van nature al goed bij de rol paste. Op social media trof ik Dianne van Erp. Ik kende haar niet, maar ze zag eruit als een krachtige stoere vrouw, die de rol van Oda zou kunnen spelen. We filmden een middag en ik zag direct dat zij het in zich had. Een goede start. Naar de rol van Hilde Waris, een timide visueel gehandicapt pubermeisje, die in de film uitgroeit naar iets groters, heb ik langer gezocht. Er zijn heel wat meiden in Rooi die overwogen zijn, zonder dat ze het zelf weten”, lacht Arne. “Sowieso was het not done om een meisje aan te spreken en te vragen wil je in mijn film spelen. Daar kon ik me beter niet aan wagen. Het enige moment dat ik iemand kon benaderen, was als ik met mijn gezin op pad was. Op een gegeven moment zag ik in de Gouden Leeuw een serveerster, Eva Lintsen. Serveren is een soort acteren, maakt niet uit hoe je je voelt, je bent op dat moment het gezicht van het restaurant en ze had de juiste uitstraling. Ik vroeg haar en later belde ze me, waardoor ik zeker wist dat ze een bewuste afweging had gemaakt. Toen de hoofdrolspeelsters waren vastgelegd heb ik de productie qua aantal rollen bewust zo klein mogelijk gehouden, zodat de haalbaarheid niet in gevaar kwam.”

“Ook speelt een Ekster, die we Lambert hebben genoemd, een belangrijke rol in de film. We hebben lang gedacht hoe we dat zouden doen, gaan we deze vogel digitaal maken? Tot ik op TikTok iemand in de andere kant van het land tegen kwam, die als huisdier een tamme ekster had. Samen met Dianne en Emile zijn we er een dag naartoe gegaan om zoveel mogelijk eksterbeelden te filmen. Een fantastische dag, maar ik moet je zeggen, filmen met een dier, is echt een uitdaging”, zegt Arne terugdenkend aan die dag. “In al die uren dat we er waren hadden we misschien twintig seconden bruikbaar materiaal. Maar de ekster die je in de film ziet, is dus echt”, zegt hij enthousiast. De koning wordt gespeeld door Jeroen van de Schoot. Toen ik hem zag, dacht ik meteen, dit is de ultieme bad guy, die moeten we hebben. Hij moest echter wel een Schots accent hebben en had dat uiteraard niet, aangezien hij uit Schijndel komt. Hij sprak al zijn tekst in, waarna we de montage naar een Schotse acteur hebben gestuurd die daarna alles in het Schots heeft ingesproken en zo zijn stem heeft verleend aan de koning.”

“Toon van de Rijt, die door een vriendin eigenlijk opgegeven was als figurant, deed dit zo goed, dat hij de rol van bisschop kreeg. De jonge versie van Hilde Waris wordt gespeeld door Pimme van Rooij. Ik had van Eva een foto hoe ze er op jonge leeftijd uitzag. Toen ik Pimme voorbij zag komen, met precies dezelfde motoriek en dat guitige snoetje van de jonge Hilde Waris, wist ik, dat is ze. Haar ouders waren enthousiast en waren er iedere opname bij. En vergeet niet de slechteriken, die tempo en spanning in het verhaal brengen, de handlangers van de koning, waarvoor Annie Veldkamp van AV Look hun hele outfit heeft verzorgd. Ook Maurice van Pinxteren mag ik niet vergeten, de enige echte acteur van het hele team. Een goede kop en geweldig speler.”

“We hadden in totaal twee opnames waar veel figuranten voor nodig waren. Hier had ik een appgroep voor aangemaakt met een omschrijving wat ze aan moesten en waar ze moesten zijn. Vanuit huis schreef ik ze aan. Als je dan op de dag van opname aan komt rijden en je ziet daar vijftig man klaar staan met dezelfde outfit, dan denk je echt, jee wat gaaf, dat iedereen hier zo gedreven aan meewerkt. Dat het dan ook nog een geweldige opname oplevert, zorgt voor een trots gevoel. Je denkt misschien, zo’n film, je gaat eraan beginnen, gaat het maken en nu is het af, maar er zijn wel honderd momenten geweest dat het had kunnen mislukken. Het is er echt niet vanzelfsprekend gekomen”, zegt Arne. “Aan de ene kant nu goed dat we er bijna zijn, want het is toch ieders vrije tijd. Maar aan de andere kant ook jammer, want we zijn gewoon een hele leuke club mensen die samen iets moois maken.”

Opnames en montagewerk
Voor elke opname kreeg iedere speler een storyboard met de uitgetekende scènes, zodat ze precies wisten wat er van hen verwacht werd. Dat is de manier geweest om het te laten slagen. De opnames zijn echter maar de helft van het project, het afmaken met effecten, monteren en kleurcorrecties zijn minstens zoveel werk.” Arne nam dat stuk in eigen beheer, want ook al zegt hij het zelf niet, als je er rationeel naar kijkt, is het zoveel werk, dat je het eigenlijk niemand kunt vragen.

Bekostiging
“Er was natuurlijk ook het benodigde budget nodig. Een film maken kost serieus geld en dat is zeker een uitdaging geweest bij het realiseren van dit plan”, vertelt Arne. “We zijn dan ook erg dankbaar voor de medewerking van externe partijen, zoals gemeente Meierijstad, Staatsbosbeheer, Waterschap de Dommel, Rob van Kaathoven, Van den Berk Boomkwekerij, Trined, Lindenhuys Logies en Cultuurfonds Brabant.

Benodigde attributen
Arne geeft nog een inkijkje in de verzameling foto’s en filmpjes die gemaakt zijn tijdens de opnames, vertelt over het gebruik van droogijs, wat zorgde voor het dynamische effect voor de landing van Oda midden in het bloemenveld, het bloed dat nagebootst is met rode kleurstof van Dr. Oetker waar je normaal cakejes mee versiert en over het medaillon wat Oda draagt, ooit opgegraven in Rooi en voor de film speciaal in 3D nagemaakt. Eén ding is zeker: “Er komt voorlopig geen tweede versie”, zegt zijn vrouw lachend.

Draagvlak
“Ik ben vast en zeker nog veel aspecten en partijen die geholpen hebben vergeten te noemen”, zegt Arne enigszins bezorgd. “Vergeef me als dat zo is. Binnen de regio konden we in ieder geval gedurende het hele proces rekenen op een enorm draagvlak, met toezeggingen vanuit diverse bedrijven, zowel op financieel terrein als natura en uiteraard vele enthousiaste vrijwilligers die mee hebben geholpen dit filmproject mogelijk te maken.” Mede daardoor is het een film geworden voor een breed publiek, ook voor mensen die nog nooit van Rooi of de Oda legende gehoord hebben. Het gaat een geweldig voorbeeld zijn waar jong en oud met elkaar hebben samen gewerkt. De legende van Oda zal doorgegeven worden aan een nieuwe generatie.”

Kaartverkoop
Inmiddels zijn er al zeker zevenhonderd kaarten verkocht. Wil je ook een kaartje bemachtigen, ga dan naar www.odafilm.nl. Naast de première in industriebioscoop Veghel, draait de film ook in het BioBest Theater in Best en zal deze op een later moment nog te zien zijn in het Rooise, waaronder de Knoptoren, de Martinuskerk en de Beckart.

Hoofdrolspeler Dianne en de ekster.