Afbeelding

BTW Sportvrijstelling, wijziging en overgangsregeling

Algemeen

Sint-Oedenrode - Met ingang van 2019 wordt de BTW Sportvrijstelling verruimd. In de huidige regeling voor sportvrijstelling is het zo dat sportclubs (en stichtingen) op bepaalde diensten aan hun leden geen BTW hoeven te heffen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het lidmaatschap van de voetbal of hockeyvereniging. De gedachte hierachter is dat deelname aan sporten wordt gestimuleerd.

Vanaf 1 januari 2019 wordt deze vrijstelling uitgebreid en gaat deze ook gelden voor diensten aan niet leden, en voor de ter beschikkingstelling van sportaccommodaties. Bij veel sportverenigingen gaat dit leiden tot een financieel nadeel doordat het ter beschikking stellen van een sportaccommodatie per 1 januari 2019 vrijgesteld is zal ook de aftrek van voorbelasting niet langer mogelijk zijn.

Wel komt er in 2019 een subsidie de voor aanschaf en onderhoud van bijvoorbeeld sportvelden, maneges en atletiekvelden indien deze voldoen aan de volgende voorwaarden:
• Aangaan van de investering na 1 januari 2019;
• De hoogte van deze subsidie bedraagt maximaal 20% van de investering inclusief BTW;
• De subsidie aanvraag moet minimaal € 5.000 en mag maximaal € 2.500.000 bedragen;
• De subsidieregeling eindigt op 1 januari 2024.

Subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Er is een subsidiebudget van € 87 miljoen euro. Zodra dit plafond bereikt wordt, word er geen subsidie meer verstrekt, dus weer er tijdig bij!

Voor sportverenigingen die in 2018 en eerdere jaren investeringen hebben gedaan geldt in theorie een herziening van de reeds in aftrek gebrachte BTW. Op grond van de overgangsregeling mag deze herziening achterwege blijven voor zover deze herziening het gevolg is van de verruiming van de sportvrijstelling. Deze overgangsregeling geldt voor situaties waarin koop en aannemingsovereenkomst voor de bouw van de sportaccommodatie voor 1 januari 2019 is gesloten en de bouw ook voor 1 januari 2019 wordt gestart en tevens voor gevallen waarin de bouw van een sportaccommodatie in 2018 is afgerond, maar de ingebruikname van de sportaccommodatie pas in 2019 is.

Let op! Ook de verzekerde bedragen in de verzekeringspolis zullen in 2019 aangepast moeten worden, de opgenomen verzekerde bedragen zijn hierin vaak netto (exclusief BTW) en zullen na verruiming van de sportvrijstelling bruto (dus inclusief BTW) moeten zijn.