Afbeelding
Foto: foto: Sligro/Sander van der Veen

Tip 9: Kleur bekennen

Algemeen

Papgat - Deze week zijn we al weer bij de negende tip aanbeland. Na deze nog twee te gaan en dan vindt de spectaculaire onthulling plaats tijdens het elf-elf-bal op zaterdag 10 november in De Beurs in Sint-Oedenrode. Op die avond wordt ook de jeugdprins en zijn gevolg bekend gemaakt en wordt in de bovenzaal Prins Ton III ontdaan van al zijn Koninklijke versierselen. Deze versierselen zullen de neije prins van Papgat goed van pas gaan komen. Uit de volgende tip blijkt in ieder geval dat hij nog niet zo bekend is met Koninklijke rituelen.

Tip 9: Hij hi gin blauw bloed en ut is ginne Rooise

Blauw bloed duit op iemand van adel, een koning of natuurlijk een prins. Blauw bloed wordt ook doorgegeven van vader op zoon. Als de Neije dus geen blauw bloed heeft, zijn zijn voorvaderen in ieder geval geen prinsen geweest. Hij komt dus waarschijnlijk niet uit een Koninklijke familie.
Het tweede gedeelte van de tip baart me meer zorgen. Géén Rooise? Hebben ze nou ook in Papgat al de invloeden van Meierijstad niet kunnen omzeilen? Komt de Neije uit een dorp uit de omgeving? Je zou toch zeggen dat er in Rooi geschikte kandidaten genoeg te vinden zouden moeten zijn en anders wel in Boskant, Olland of Nijnsel. Die dorpen blijven ondanks alles toch ook nog steeds bij Rooi horen. Zou het gewoon alleen betekenen dat de Neije niet geboren is in Rooi maar wel getogen?
Blauw en Rood zijn blijkbaar belangrijke kleuren voor het nieuwe koppel. Je zou die kleuren natuurlijk kunnen associëren met een grote carnavalsclub uit Nijnsel. Ook bij andere clubs en muziekkapellen zie je deze kleuren in hun clubkleding terug. Bovendien maakt blauw en rood samen paars. Nog een belangrijke kleur onder de clubs van Papgat.
Maar eigenlijk, als je de tip goed leest, heeft de Neije dus normaal, rood bloed en geen rood haar. Dát geldt denk ik wel voor het merendeel van de Papbuiken. We schieten dus weer niks met deze tip op.
Door de rode letters te verzamelen, puzzel je nog een extra tip bij elkaar.
Denkt u te weten wie komend jaar de scepter over Papgat gaat zwaaien, geef de namen van de neije prins en adjudant dan door aan de voorzitters van de prinskeuzecommissie Frank van den Brand en Elise Strijbos via pkvoorzitterpapgat@gmail.com of in de brievenbus van Laan ten Bogaerde 30.