Afbeelding
Foto: Esmee Frieser

Leegstand gemeentehuis en sloop Campus Fioretti

Algemeen

Sint-Oedenrode - In zijn column van vorige week steekt cabaretier Mark v.d. Veerdonk de draak met allerlei onderzoeken en de vaak nutteloze resultaten daarvan. Humoristisch. Minder grappig wordt het echter als wat hij schrijft werkelijkheid wordt.

Het gemeentebestuur van Meierijstad stelt veelvuldig onderzoeken in, waarbij dure externe adviseurs ingeschakeld worden. Veertien dagen geleden schreef ik over het zwembad: 100.000 euro voor onderzoek. Nu lees ik dat er voor onderzoek naar bestaande Rooise gemeentelijke gebouwen 50.000 euro wordt uitgetrokken en daarbovenop nog eens 35.000 euro voor een onderzoek naar gebruiksmogelijkheden voor de leegstaande vleugels van het Rooise gemeentehuis.
Ik ging er vanuit dat een grote gemeente als Meierijstad zelf genoeg kennis in huis had om dit te regelen. Kostenbesparing - minder inhuur van dure adviseurs – het was toch één van de intenties van de fusie. Zie de verkiezingsbeloften.
Voor wat betreft het gemeentehuis: Waarom zou dit geen prima gebouw zijn om de starters te huisvesten, die per 1 januari het gebouw aan de Kasteellaan moeten verlaten? Steun aan beginnende ondernemers… ook dat las ik in de verkiezingsprogramma's. De gemeente faciliteert geen directe huisvesting voor bedrijven. Oké, maar wat is er tegen een soort financiële overgangsregeling voor starters, die uiteraard over moet gaan in een marktconforme huur.
Het Raadhuis Dommelrode wordt, zoals het college schrijft: "in zijn geheel verwarmd, omdat gedeeltelijk verwarmen installatietechnisch niet mogelijk is." Nadelig saldo hierdoor…. 26.000 euro. Ik noem dit bepaald geen voorbeeld van duurzaamheid, waar de gemeente bij de burgers zo op hamert. Snelle, passende invulling met vaak vernieuwende activiteiten, zou dit wel zijn. Genoemde kosten kunnen grotendeels bespaard blijven. Ik verwacht van de Raad dat er stelling genomen wordt.

Jan Verhagen