Afbeelding
Foto: Jos vanNunen

Veelzijdig en zeer gewaardeerd 'Meester- Gezel' concert

Cultuur

Sint-Oedenrode - Dit eerste Mathieu Dirven concert was zeker weer een succes te noemen zowel wat betreft de variëteit aan samenstelling in de optredens als die in de samenstelling van een zeer talrijk opgekomen publiek. Naast een groot aantal trouwe bezoekers waren ook hele families en vrienden van uitvoerenden gekomen. De waardering en bemoediging die hiervan uitging was voelbaar en hoorbaar, ook de aanwezige jonge kinderen waren één en al aandacht.

Geslaagde opzet
Bij dit Meester-Gezelconcert was de vraag uitgegaan naar Jef Geerinckx, coördinator en docent dwarsfluit bij Phoenix Cultuur en collega docent gitaar Rolf van Meurs. Hun samenwerking heeft geresulteerd in de presentatie van een waaier aan mogelijkheden en heeft aangetoond welke kwaliteit kan bereikt worden door toewijding, liefde voor het vak, pedagogisch inzicht en zorg voor zich ontwikkelend talent.

Gevarieerd programma
De opbouw van het programma liet de luisteraars genieten van prachtige composities of bewerkingen van composities van o.a. Edward Grieg, Claude Debussy, Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Albeniz, Piazzolla en uiteraard van prachtige gitaarmuziek. In 'Café1930' lieten beide docenten ons optimaal genieten van hoe Piazzolla in deze Nuevo Tango de tango tot kunstvorm wist te verheffen. Het accuraat en bijzonder muzikaal en volwaardig samenspel van de vijf jonge dames van Flutonic, samen met of onder leiding van Jef Geerinckx, maakte diepe indruk en deed ons beseffen dat hier heel wat jaren aan opleiding en gedegen oefenen waren voorafgegaan. Dat 'oefening baart kunst' en 'Jong geleerd is oud gedaan' nog steeds geldende waarheden zijn en dat deze concerten echt bijdragen om podiumervaring te krijgen en leermomenten te geven toonden de vertolkingen van de zeer jeugdige gitaarleerlingen bij wie het voor enkelen zelfs een eerste podiumervaring betrof. Ontroerend en lovenswaardig met hoeveel zorg zij werden begeleid door hun docent Rolf van Meurs en hoe hij inschatte bij wie hij rustig op afstand kon meegenieten van wat er aan techniek en muzikale voordracht al bereikt was. Zo gaf Indra Heerkens, die al eerdere keren te horen was bij de Mathieu Dirven concerten, een schitterende solo ten beste van I. Albeniz en werd het duet met fluitiste Dominique Zimmerman in samenspel met beider docenten één van de hoogtepunten van het concert. Het van haar moeder Jane geërfde talent van Rubyan Pawiroredjo en de prille aanwezige muzikaliteit van Diana Junuzovic bleven niet onopgemerkt. Verrassend was ook het moment waarop Rolf van Meurs oude hofmuziek liet horen op zijn – ruim 200 jaar geleden gebouwd en nog heel goed klinkend – instrument. Het door alle fluiten en gitaren klinkende slotstuk 'Brian Boru's March' vormde een waardige afsluiting die zeer verdiend werd beloond met een stevig applaus en woorden van waardering en lof voor dit heerlijk concert.

De grote opkomst voor dit concert was een opsteker voor de organisatoren en zeker ook voor de muziekopleiding bij Phoenix Cultuur.

Mattie De Schepper

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding