Leon Peters behandelt hier PSV-keeper Jeroen Zoet
Leon Peters behandelt hier PSV-keeper Jeroen Zoet

Promotie naar het eerste van PSV

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vraag een kind wat hij later wil worden en negen op de tien keer krijg je te horen: 'profvoetballer'. De kans op het winnen van de loterij is echter een stuk groter. Veel dromen vallen daarom in duigen. Toch kan het ook op een andere manier. Leon Peters koos voor het vak fysiotherapie en in die hoedanigheid heeft hij het eerste van PSV gehaald. Sinds kort maakt de Rooienaar deel uit van het medische team van de profclub. Zo krijgt hij na jaren van hard werken een gigantische berg slagroom op zijn taart.

Hoe lang werk je al voor PSV?
"Ik begin nu aan mijn zevende seizoen bij PSV. Ik ben begonnen bij Jong PSV in juli 2012. Toen kwamen ze nog uit in de Beloftencompetitie."

Je werkte voorheen via TopSupport bij PSV. Dat is inmiddels veranderd. Leg eens uit…
"Het St. Anna ziekenhuis is al meer dan 25 jaar de medische partner van PSV en Topsupport is als medisch sportgezondheidscentrum onderdeel hiervan. Aanvullend onderzoek, medische keuringen en dergelijke vinden allemaal bij Topsupport plaats. Sommige lange revalidaties worden daar ook uitgevoerd om spelers niet elke dag te confronteren met het voetbalveld. Vanaf 2010 tot en met 2012 ben ik werkzaam geweest binnen Topsupport als fysiotherapeut. Van daaruit ben ik in eerste instantie gedetacheerd vanuit Topsupport bij PSV en in 2015 heb ik een contract getekend bij PSV.

Wat houdt je functie bij PSV in?
"Ik ben sinds dit seizoen als fysiotherapeut onderdeel van de medische staf van PSV 1. Het medische team bestaat uit twee doctoren (clubarts en medisch manager), drie fysiotherapeuten en een sportmasseur. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor: blessure preventie, diagnose en behandeling van blessures, bewaken van belasting en belastbaarheid van spelers, begeleiden van de trainingskampen en wedstrijden, tapen en bandageren en voeding."

Hoe ziet je werkweek eruit?
"De dag begint om 8.00 uur met een medisch overleg en waarin alle spelers individueel besproken worde. Ook wordt een werkplanning/verdeling gemaakt. De spelers komen om 9.00 uur binnen en worden dan indien nodig behandeld/begeleid ter voorbereiding op de training. Dit varieert van doen van oefeningen tot aan massages, rekkingen, mobilisaties etc. De training start om 10.30 uur en daarin zorgen wij dat er voldoende drinken is. Ook staan we stand-by indien er zich calamiteiten voor doen/blessures ontstaan. Rond 13.30 uur is het tijd voor de lunch en bij een tweede training herhaalt zich dit. Indien er geblesseerde spelers zijn, dan worden deze begeleid/behandeld wanneer de fitte spelers aan de groepstraining zijn begonnen.
Op een wedstrijddag eten wij gezamenlijk drie uur voor de aftrap op de Herdgang. Bij een thuiswedstrijd en bij een uitwedstrijd is het afhankelijk van hoever het rijden is of er onderweg gegeten wordt in een hotel. De wedstrijdbegeleiding wordt gedaan door één fysiotherapeut en de sportmasseur, dus ik hoef niet elke wedstrijd op de bank te zitten. Bij Europese wedstrijden zijn we altijd met twee fysiotherapeuten, omdat er maar weinig tijd is om te herstellen voor de dan eerst volgende competitiewedstrijd."

Klinkt als een jongensdroom die uitkomt…
"Dat is het zeker! Ik hoop als fysiotherapeut eigenlijk het carrièrepad van een voetballer te gaan realiseren. Starten in de jeugdopleiding van PSV, doorgroeien naar PSV 1 inclusief Europees voetbal, avontuur in een buitenlandse competitie, Nederlands elftal in een EK en/of WK."

Wat vind je het mooiste aan je vak?
"Het mooiste van het vak is dat je niet beperkt wordt door verzekeringen of andere wet- en regelgeving. We hebben alle tijd, ruimte, middelen om spelers te helpen om hen optimaal te laten bewegen/functioneren op het allerhoogste voetbalniveau van Nederland."

Hoe schat je de kansen van PSV in dit jaar?
"PSV heeft als doelstelling om elk jaar kampioen te worden en ik ben er van overtuigd dat dat dit jaar weer gaat lukken!"