Voor het eerst sinds weken viel er donderdag weer veel regen (archieffoto)
Voor het eerst sinds weken viel er donderdag weer veel regen (archieffoto)

Regen en wind maken eind aan hittegolf

Algemeen

Sint-Oedenrode - 't Zit er op, de hittegolf die onze regio exact vier weken in de greep hield, is voorbij. Donderdag was de middagtemperatuur met 23,2°C voor het eerst sinds 12 juli minder dan 25°C. Dat daarmee de zomer en de droogte ook voorbij zijn, is twijfelachtig.

Met achtentwintig dagen die aaneengesloten een middagtemperatuur van meer dan 25°C kenden waarvan het op maar liefst op twaalf dagen warmer was dan 30°C, beleefden we in onze regio de langste hittegolf ooit. De warmste dag hadden we op 26 juli, toen steeg het kwik tot 37,3°C. Ook op 27 juli en 7 augustus werd het warmer dan 35°C.

Hoewel de hittegolf voorbij is, lijkt het met de zomer nog niet gedaan. Donderdag hadden we weliswaar een intermezzo met veel regen en een temperatuur die de 25°C niet haalde. Maar wie de weerkaarten voor de komende dagen bekijkt, ziet dat de temperatuur de komende week weer regelmatig rond de zomerse waarden van 25°C schommelt. In tegenstelling tot de afgelopen periode, lijkt de kans op tropische waarden klein. Maar helemaal zeker zijn de verschillende modellen daar niet van.

Ook aan de droogte komt zoals het er nu naar uitziet, voorlopig nog geen eind. Wel is het verstandig om wanneer je langer van huis gaat, vooraf toch even op de buienradar te kijken, want de kans op een plaatselijke bui is groter dan de afgelopen tijd. Of dat die spaarzame bui voor de natuur zoden aan de dijk zet is zeer onwaarschijnlijk.