Afbeelding

Harry en Tonnie Toelen gaan het rustiger aan doen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Sinds december 1989 zijn Harry en Tonnie Toelen eigenaar en uitbater van Café D'n Toel in Olland. Sinds ruim 10 jaar is hun zoon Michael ook mede-eigenaar. Maar nu Harry in het najaar 77 wordt vinden hij en zijn vrouw het tijd worden om het eens wat rustiger aan te gaan doen. Maar helemaal stoppen, nee dat is er voor Harry en Tonnie niet bij.

"Dit pand is al meer dan honderd jaar van de familie Toelen", vertelt Harry Toelen. "Mijn opa Hendrik heeft het in 1910 gebouwd en is er toen een malerij begonnen. Hij was een molenaarszoon en is in Best op de molen achter de kerk geboren. De malerij die opa hier bouwde, was voor die tijd heel modern. De molenstenen werden niet door wind aangedreven, zoals in die tijd gebruikelijk, maar door een verbrandingsmotor. De molensteen hier aan het huis op de hoek van de Pastoor Smitsstraat en de Schootsedijk zijn nog een herinnering aan die tijd."

Bij de oorlogshandelingen in september 1944 is het pand van de familie nagenoeg helemaal vernield. Na de oorlog is het weer opgebouwd, maar wanneer het een café is geworden kan Harry niet exact zeggen. Daarna heeft Harry's tante Zus het café overgenomen. "Tante zus heeft het café in 1970 verhuurd aan Harrie en Annie Rijkers. In december 1989 hebben Tonnie en ik het pand van Tante Zus gekocht en zijn er ons eigen 'café D'n Toel' begonnen en sinds 2007 zit ook onze zoon Michael in de zaak".

Lees woensdag aanstaande verder in DeMooiRooiKrant