Afbeelding

Brabantse Heemdagen in Sint-Oedenrode

Algemeen

Sint-Oedenrode - De heemkundige kringen van Sint-Oedenrode, Erp, Veghel, en Schijndel zijn dit jaar gastheer voor de 70ste editie van de Brabantse Heemdagen. Deze vinden dit jaar plaats op donderdag 2 augustus in Sint-Oedenrode en vrijdag 3 augustus in Erp, Veghel en Schijndel.

Er hebben zich al meer dan 100 deelnemers gemeld, waaronder de bekende Rooienaar Wim van Rooi, die meer dan zestig keer heeft deel genomen aan deze heemdagen. De officiële opening vindt plaats in Sint Oedenrode op donderdag 2 augustus in het bestuurscentrum Meierijstad. (voormalige gemeentehuis Dommelrode)

De Brabantse Heemdagen (sinds 1949) hebben een lange traditie. In het begin werden ze werkkampen genoemd en duurden ze bijna een hele week, Er werd toen in tenten geslapen en de kampen waren meestal daar waar iets archeologisch opgegraven kon worden. In de loop der jaren zijn de dagen met hun tijd meegegaan. Werd twintig jaar geleden nog in gastgezinnen geslapen, nu slapen de heemkundigen in een hotel of B&B of ze gaan 's nachts naar huis.
De dagen verlopen in een vast patroon. De eerste dag is er een wandeling door de stad of dorp en de tweede dag maakt men een fietstocht voorbij belangrijke oudheidkundige punten in de omgeving. Het thema van dit jaar is "Stroomopwaarts erfgoed Meierijstad". Programma; Meierijstad biedt zoveel bezienswaardigheden dat de heemkundige kringen een selectie hebben moeten maken en dus een mooi en interessant programma kunnen bieden. Met o.a. een bezoek aan het historisch deel van Slot Dommelrode, kasteel Henkenshage, Sint Paulusgasthuis, Sint Martinuskerk en de Hervormde kerk met Knoptoren.
Tijdens de tweede dag staat op het programma in Veghel: o.a. "fabriek Cultuur Haven Veghel" en SIEMei, waarna per fiets een bezoek aan het voormalige klooster te Zijtaart wordt gebracht. Na de middag met de fiets naar Schijndel met een bezoek aan Museum Jan Heestershuis, Huize Lidwina en de Glazen Boerderij.