Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Verdwaalde planten in Rooi: De Japanse Duizendknoop

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de Nederlandse natuur komen steeds meer uitheemse soorten planten en dieren voor, ofwel exoten. Dat zijn planten en dieren die niet op eigen kracht naar ons land zijn gekomen, maar zich hier door menselijk toedoen hebben gevestigd. Die soorten kunnen een verrijking van de natuur betekenen, maar enkele vormen ook een probleem doordat ze zich soms massaal uitbreiden. Deze soorten staan bekend als invasieve exoten. In deze week van de invasieve exoten (15 tot en met 24 juni) willen wij aandacht vragen voor enkele van deze invasieve plantensoorten die momenteel in Rooi problemen op kunnen leveren.

De Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica)
De Japanse Duizendknoop is een vaste plant met stevige wortelstokken die zich enorm kan uitbreiden op allerlei grondsoorten op zowel natte als droge plekken. Het is een fraaie bladplant die in de 19e eeuw als sierplant is ingevoerd in Europa. De bloei is in augustus en september met crèmewitte bloemtrossen. De planten kunnen ruim een meter hoog worden en uiteindelijk ondoordringbare begroeiingen opleveren waaronder niets kan leven. De Sachalinse Duizendknoop (Fallopia sachalinensis) is een naast familielid van deze plant met veel grotere bladeren. Deze kan zelfs 2 tot 4 meter hoog worden. Beide soorten leveren dezelfde problemen op in Nederland. Doordat er geen dieren of schimmels zijn die van de planten leven, kunnen deze zich enorm uitbreiden. De wortelstokken zijn zo sterk dat ze uiteindelijk asfaltwegen en steen- en betonconstructies kunnen beschadigen. Het grote probleem bij de bestrijding van de plant is dat elk stukje wortelstok dat blijft zitten na het maaien of uitgraven weer kan uitgroeien tot een hele nieuwe plant. Zo zie je vaak dat het rooien van de plant langs wegen zorgt voor verdere verspreiding langs de hele weg wanneer grond met slechts enkele stukjes wortel daar terechtkomt. De Japanse Duizendknoop wordt internationaal beschouwd als een van de meest gevaarlijke invasieve exoten. Aangezien de plant ook nog erg ongevoelig is voor onkruidbestrijdingsmiddelen is bestrijden eigenlijk alleen mogelijk door een combinatie van maatregelen. Door de planten in de zomer elke 2 weken te maaien en in de winter erna de grond geheel af te dekken kan men deze uiteindelijk de baas worden.
In Rooi duikt met name de Japanse Duizendknoop op zeer veel plaatsen op. Om te voorkomen dat deze grote stukken grond in beslag gaat nemen kan met het beste zo snel mogelijk na het aantreffen alle planten verwijderen. Let wel op dat de wortelstokken niet verder worden verspreid! Een heel grote groep Japanse Duizendknoop staat in het gazon aan de Corridor, aan de Dommel tegenover De Kolk. De Sachalinse Duizendknoop is te vinden aan het water bij het Leerlooierspad.
Voor meer informatie: ivnrooi@gmail.com of www.invasieve-exoten.nl