De Reuzenbereklauw
De Reuzenbereklauw Foto: Henri van Weert

Invasieve exoten in Rooi: De Reuzenbereklauw

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de Nederlandse natuur komen steeds meer uitheemse soorten planten en dieren voor, ofwel exoten. Dat zijn planten en dieren die niet op eigen kracht naar ons land zijn gekomen, maar zich hier door menselijk toedoen hebben gevestigd. Die soorten kunnen een verrijking van de natuur betekenen, maar enkele vormen ook een probleem doordat ze zich soms massaal uitbreiden. Deze soorten staan bekend als invasieve exoten. In deze week van de invasieve exoten (15 tot en met 24 juni) willen wij aandacht vragen voor enkele van deze invasieve plantensoorten die momenteel in Rooi problemen op kunnen leveren.

De Reuzenbereklauw (Heracleum mantegazzianum)
De Reuzenberenklauw is een tweejarige of vaste plant met enorm grote witte bloemschermen. In de 19e eeuw is de plant vanuit Azië als tuinplant ingevoerd. Reuzenberenklauw lijkt veel op de inheemse Gewone Berenklauw (Heracleum sphondylium), maar is een flink stuk groter. De planten kunnen in het tweede jaar een hoogte tot 4 meter bereiken. De bloei duurt van juni tot augustus en in die periode kan de plant zich enorm uitzaaien.
Naast het feit dat de plant grote oppervlakken kan bedekken zit het grootste probleem ervan in de stoffen die in het sap zitten. Iemand die in aanraking is gekomen met het sap, bijvoorbeeld bij maaien of snoeien van de plant, kan rode vlekken krijgen en later zwellingen en blaren die er uitzien als brandwonden. Deze gevolgen kunnen ontstaan wanneer het sap op de huid in contact komt met zonlicht. Sap dat in de ogen komt kan zelfs blijvende blindheid veroorzaken. Vandaar dat men altijd voorzichtig moet omgaan met deze plant. Belangrijk is dus om de plant zo vroeg mogelijk af te maaien, zeker wanneer deze langs fiets- of wandelpaden staat. In Rooi is de Reuzenberenklauw op diverse plaatsen in het buitengebied te vinden. Ook langs het Klaverpad moet de Gemeente elk voorjaar deze plant maaien om te voorkomen dat fietsers met het gevaarlijke sap in aanraking komen. Ook de Reuzenberenklauw staat per augustus 2016 op de Unielijst van de Europese Unie, dus ook hierin is de handel verboden en de soort moet in de natuur worden opgespoord en verwijderd.