Deze Plantaan kunt u vinden op de Lindendijk.
Deze Plantaan kunt u vinden op de Lindendijk. Foto: Picasa

Bijzondere bomen in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al sinds de oprichting in 1998 maakt Stichting Het Roois Landschap zich sterk voor het behoud en waar nodig herstel van het fraaie landschap in Sint-Oedenrode. Hiertoe behoort ook de zorg voor de vele bijzondere en monumentale bomen, zowel in de dorpen als in het buitengebied. In een aantal afleveringen willen wij u kennis laten maken met enkele van de meest bijzondere exemplaren.

De Plataan  (Platanus x hispanica)
Er zijn zes soorten Platanen, maar bijna alle Platanen in Nederland zijn van de soort Platanus x hispanica. Dit is een hybride tussen de Oosterse en de Westerse Plataan die waarschijnlijk in de 17e eeuw is ontstaan in Engeland of in Spanje door een toevallige kruising. Deze soort wordt ook wel Gewone Plataan genoemd. Bijzonder van de Plataan is dat de bruine schors in stukjes afschilfert, waaronder gele en groene vlekken tevoorschijn komen. Hierdoor heeft de stam een camouflage-uiterlijk. Op latere leeftijd is dit vooral op de takken te zien en krijgt de stam een grillig gevormd uiterlijk. De handvormig gelobde bladeren lijken wel wat op die van de Esdoorn.

De bloemen en later de vruchten hangen in twee of drie bolletjes onder elkaar. Platanen zijn hoofdzakelijk parkbomen, hoewel ze prima tegen bestrating, droogte en luchtvervuiling kunnen. De meeste wegen in dorpen en steden zijn echter te smal voor de breed uitgroeiende Platanen. Hierdoor moeten ze langs wegen uiteindelijk meestal flink gesnoeid worden, waardoor ze veel van hun schoonheid verliezen. Platanen hebben dus een ruime standplaats nodig om goed tot hun recht te komen.

Lees verder in de komende editie van DeMooiRooiKrant