Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Bijzondere bomen in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al sinds de oprichting in 1998 maakt Stichting Het Roois Landschap zich sterk voor het behoud en waar nodig herstel van het fraaie landschap in Sint-Oedenrode. Hiertoe behoort ook de zorg voor de vele bijzondere en monumentale bomen, zowel in de dorpen als in het buitengebied. In een aantal afleveringen willen wij u kennis laten maken met enkele van de meest bijzondere exemplaren.

De Fladderiep (Ulmus laevis)De Fladderiep of ook wel Steeliep is misschien wel de meest onbekende van de in ons land inheemse bomen. Pas in 1980 werd ontdekt dat deze soort van nature in Nederland voorkomt.
Het verspreidingsgebied is groot, want de soort is algemeen in Midden-Europa en in Azië. In West-Europa is de boom van nature echter zeldzaam en in Nederland komt deze alleen in de Oostelijke helft van het land voor. Veel kenners waren verrast dat bij een inventarisatie in het Groene Woud diverse inheemse Fladderiepen zijn aangetroffen. Bij Rooise natuurliefhebbers was dit al lang bekend, want met name in Boskant staan enkele fraaie exemplaren. Sommige staan in houtwallen, maar er zijn ook solitaire bomen bij. Deze staan op plekken waar ze van oorsprong in de natuur voorkomen; op natte bodems, vaak bij rivieren, waar ze ook vaak een deel van het jaar onder water kunnen staan.
Het exemplaar dat op onze lijst van Monumentale bomen in Rooi een belangrijke plaats inneemt staat in een weiland aan de Goeiendonk. Het is een prachtige meerstammige boom van ongeveer 18 meter hoog. De omvang van alle stammen samen op 1,30 meter is zo'n 5,23 meter. Deze prachtige vitale boom staat landschappelijk erg mooi in een weiland. Ook in de omgeving staan nog enkele exemplaren van deze bijzondere soort.De Fladderiep onderscheidt zich van de andere Iepen doordat de bloemen en later ook de vruchten op steeltjes staan. Dit verklaart ook de andere naam Steeliep. In de winter zijn Fladderiepen te onderscheiden aan de geelbruine knopschubben, terwijl deze bij andere Iepen donkerbruin zijn. Een opvallende eigenschap is verder nog dat Fladderiepen zelden ten prooi vallen aan de Iepenziekte, een gevaarlijke schimmelinfectie die wordt overgebracht door de Iepenspintkever. Deze ziekte heeft in Nederland een enorme sterfte teweeg gebracht onder de andere Iepensoorten. Een reden te meer om zuinig te zijn op deze mooie boom, die een ereplaats onder de monumentale bomen in Rooi verdient.

Heeft u meer informatie over deze boom of wilt u meer weten over Stichting Het Roois Landschap? Mail rooislandschap@gmail.com. Tekst en Foto: Henri van Weert, Stichting Het Roois Landschap.