Afbeelding
Foto: Megan Dijkhof

Sint Jorisdag in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Zondag 22 april viert het Sint Jorisgilde Sint Oedenrode zijn naamdag. Dat doen we elk jaar op de zondag die het dichtst bij 21 april (de naamdag van de heilige Joris) ligt.

We beginnen de dag met het afhalen van de huidige koning Piet van Heesch. Piet woont in Olland, dus al heel vroeg wordt (een gedeelte van) Olland wakker geschud worden door het tromgeroffel en het bazuingeschal van de gildebroeders. Nadat we door de koning voorzien zijn van koffie en iets lekkers, gaan we terug naar het centrum , waar in de Martinuskerk een gildemis opgedragen wordt.
Na de hernieuwing van de eed van trouw aan het wereldlijk en kerkelijk gezag trekken we op naar het Bestuurscentrum (voormalig gemeentehuis) waar we ontvangen worden door B&W voor de erewijn. Tijdens deze ontvangst zal onze nieuwe koning zijn koningsschild aan het gilde aanbieden. De traditie schrijft namelijk voor dat elke koning een speciaal koningsschild laat maken. Hierop staan de naam en datum. Verder staan er enkele specifieke dingen op die voor de koning erg belangrijk zijn.
Na de erewijn gaan we naar ons gildehuis aan de Ollandseweg waar we gaan genieten van een uitgebreide koffietafel. Als verdere invulling van de middag gaan we op bezoek bij Hoeve Strobol alwaar we een rondleiding krijgen.