Afbeelding

Meer aandacht voor taalbegeleiding in Meierijstad

Algemeen

Meierijstad - Tijdens een geanimeerde informatiebijeenkomst op 9 april jl. in Veghel was taalachterstand het centrale thema. Voor de aanwezigen werd het vraagstuk uitvoerig toegelicht door mevrouw I. Schouwink van Welzijn De Meierij en coördinator taalhuis Schijndel. Op basis van landelijke gegevens gaat het in Meierijstad om 8000 inwoners, die kampen met een taalachterstand en nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Ongeveer 1000 personen kunnen helemaal niet lezen of schrijven

De overheid zet zich in voor een participatiesamenleving. Iedereen is er van overtuigd dat taalachterstand een grote belemmering vormt voor deelname aan de samenleving."Stel je eens voor dat je geen krant of boek kunt lezen, geen aanmaningen, geen brieven van de gemeente, geen ondertiteling op tv en film, geen post kunt behandelen, geen bijsluiters van recepten en geen gebruiksaanwijzingen kunnen lezen. Als je sollicitatiebrief kunt schrijven, en erger nog wordt afgewezen omdat je bv. de veiligheidsvoorschriften niet kunt lezen. Je kunt nooit een felicitatiekaart schrijven dan wordt je sterk beperkt in het onderhouden van relaties. Wat ben je dan arm en mede daardoor kan ook eenzaamheid ontstaan."

De dagvoorzitter noemde zelfs taalachterstand anno 2018 volksvijand nummer een. De gemeente is bezig met een aanvalsplan Laaggeletterheid voor Meierijstad. Gelukkig zijn er in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel al mooie initiatieven, die personen met een taalachterstand goed opvangen en begeleiden. Heel veel vrijwilligers zijn bereid om aan hen ondersteuning te bieden. Er moet echter nog veel meer gebeuren. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat het allergrootste probleem in deze is: "Hoe komen we in contact met deze doelgroep?" Als je niet kunt lezen is een persartikel of een brief geen optie. Er zullen andere wegen gezocht moeten worden om met deze personen in contact te komen. Natuurlijk zijn familieleden, vrienden kennissen belangrijk om hen te motiveren, maar zeker ook dienstverleners, werkgevers en uitzendbureaus. Helemaal ideaal zou het zijn als werkgevers en uitzendbureaus aan buitenlandse werknemers tijd en middelen beschikbaar zouden stellen om de Nederlandse taal te leren. Op termijn een goede investering voor alle partijen.
Het kost de Nederlandse samenleving 1,25 miljard per jaar (zie Binnenlands Bestuur nummer 7 van 4 april jl.) Zo waar een grote kostenpost, maar het belangrijkste element blijft dat personen door taalachterstand verstoten blijven van veel zaken die onze samenleving te bieden heeft. Hierdoor wordt hun geluk hoe dan ook beperkt en gaat vaak gepaard met armoede en eenzaamheid. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met een van de drie initiatiefnemers Caritas Veghel (Piet de Schouwer 0413-365520) PCI H. Odaparochie (Wim van Kreij 0413-490400) Sint Vincentius Schijndel (Frank van Geffen 0652092877) De nood is hoog, wilt u ons mee helpen? Uw bijdrage in welke vorm dan ook is belangrijk.