Afbeelding

Op de koffie bij... Van Casteren Uitvaartzorg

Algemeen Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Eén ding in het leven is zeker: Er komt een moment dat we overlijden. En hoe verdrietig zo'n moment ook is, een mooi afscheid biedt voor velen een enorme troost. Vandaag word ik verwacht bij Van Casteren Uitvaartzorg en nee, niet in een crematorium, een kerk of in een kille zaal, maar gewoon aan de keukentafel bij Wilma van Casteren thuis.

Door Manon Swinkels

Wanneer Wilma de deur opent en mijn jas aanneemt excuseert ze zich direct voor de comfortabele sloffen aan haar voeten. "Ik kom net terug van een uitvaart dus ik heb mijn pumps even uitgegooid", lacht Wilma. Het was me nog niet eens opgevallen en ik geef Wilma groot gelijk. Ik zou namelijk precies hetzelfde doen na urenlang lopen op palen van een paar centimeter hoog. Zonder te weten wat Wilma haar taak precies is tijdens de voorbereidingen van een uitvaart en de afscheidsdienst zelf, heb ik eigenlijk maar één grote vraag: waarom kiest iemand voor dit vak?

Wilma gaat zitten en zonder voorzet volgt het antwoord vanzelf. "Ik heb twintig jaar in de ouderenzorg gewerkt en de laatste fase van het leven heb ik van dichtbij meegemaakt. De dood en afscheid nemen zijn onderwerpen die vaak voorbij komen tijdens dit werk en een luisterend oor geeft mensen een grote steun. Ik kan heel goed luisteren en aanvoelen wat mensen graag willen en met deze kwaliteiten op zak ben ik begonnen aan de opleiding tot stervensbegeleider. Mensen begeleiden in de laatste fase van hun leven geeft mij ontzettend veel voldoening en steeds vaker werd mij door patiënten gevraagd hen te helpen met het organiseren en invullen van hun uitvaart. Dat deed ik natuurlijk met alle liefde en het bleek mijn grote passie, maar tegelijkertijd vond ik het best moeilijk om steeds weer afscheid te moeten nemen van de mensen waar ik jarenlang iedere dag voor heb gezorgd. Ik besloot daarom te stoppen met mijn werk in de ouderenzorg om mij te richten op de uitvaartzorg."

Een kleine vier jaar gelden is Wilma als zelfstandige begonnen in de uitvaartverzorging. Van het ondersteunen van de nabestaanden tot het samen zorgvuldig selecteren van teksten en muziek tijdens de afscheidsdienst. "Om niet meteen alle zekerheid overboord te gooien, heb ik mijn parttime baan als coördinatrice in een hospice al die tijd gehouden. Maar het aantal opdrachten neemt de laatste tijd aanzienlijk toe en vraagt meer van mijn tijd en energie. Daarom heb ik mijn parttime baan een paar dagen geleden opgezegd en ik ben klaar om mij volledig te focussen op mijn grote droom en passie."

Samen met haar collega Theo Cloosterman uit Veldhoven neemt Wilma de complete zorg rondom een uitvaart uit handen. Samen zorgen zij voor structuur in de emotionele en hectische dagen. "Als er iemand overlijdt, moet er in korte tijd veel geregeld worden. Er komt ontzettend veel op je af en wij nemen deze zorg met alle zorgvuldigheid en respect uit handen. Theo richt zich voornamelijk op het organisatorische en facilitaire deel, zoals het druk-en regelwerk en alle administratieve werkzaamheden. Ik richt mij vooral op de nabestaanden, om samen met hen alle mogelijkheden en wensen te bespreken voor een mooi afscheid. Een mooi en persoonlijk afscheid is namelijk een goed begin van het rouwproces; liefde is het kunnen loslaten om uiteindelijk weer verder te gaan. Hoe lang of kort iemand ook heeft geleefd, er blijven altijd mensen achter voor wie diegene heel speciaal was en ik zie het als mijn taak om hen iets moois te geven om op terug te kijken."

Uit het gesprek met Wilma blijkt dat er nogal wat komt kijken bij het organiseren en het volledig invullen van een uitvaart. "Maar niet alles hoeft ineens. Wij houden het overzicht en begeleiden de nabestaanden stap voor stap naar het definitieve afscheid." En de opties, die zijn oneindig.  Alleen al qua locatie is er volop keus. De afscheidsdienst kan naast de kerk of een crematorium ook bij mensen thuis, in de tuin, in de Knoptoren, (in de aula bij) een natuurbegraafplaats of in een horecagelegenheid. Daarnaast zijn er ontzettend mooie rituelen en symbolen waar ik mensen graag meer over vertel. Ik kan heel goed luisteren naar de wens van de nabestaanden en vanuit daar laat ik hen zien wat er zoal mogelijk is. De keuze ligt vanzelfsprekend bij de nabestaanden. Daarbij is het heel belangrijk dat wij op gepaste afstand blijven en dat het voor de nabestaanden niet voelt alsof een wildvreemde de boel even komt regelen. Theo en ik zijn ons er heel goed van bewust dat wij op een heel intiem en moeilijk moment binnenkomen."

Niet alleen is er steeds meer mogelijk wat betreft de locatie en inhoud van de afscheidsdienst. "Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het opbaren, thuis in de vertrouwde omgeving of in een mortuarium.
En zeker belangrijk voor een kleinere uitvaartondernemer zoals ik, kan tegenwoordig alles gehuurd worden; van rouwkamer tot opbaarbed, van vervoermiddel tot dragers."

Met een aantal pagina's vol aantekeningen neem ik afscheid van Wilma. Dat er zoveel mogelijk is op het gebied van afscheid nemen, wist ik niet. Na het gesprek weet ik ook precies wat Wilma bedoelt met de uitspraak in haar advertentie: 'Afscheid nemen: persoonlijk, warm en liefdevol.'