Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Huisvesting basisscholen: breed, kleinschalig én kwaliteit

Algemeen

Sint-Oedenrode / Meierijstad - De raadscommissie mens en maatschappij kon donderdagavond zijn zegje doen over de toekomstplannen van de basisscholen in Meierijstad. Het Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs dat de gemeente daarvoor ambtelijk had opgesteld, oogstte veel complimenten. Dat gold ook voor de samenwerking tussen de schoolbesturen onderling, en met de gemeente.

Een basisschool in iedere kern is waardevol voor de leefbaarheid in de kleine kernen. Kleinschaligheid is echter duur, en er zitten al een aantal scholen onder de opheffingsnorm.. Door de schoolgebouwen flexibel te maken kunnen er echter andere functies aan de school worden toegevoegd, waardoor ze toch rendabel kunnen draaien. De exploitatiekosten van de gebouwen kunnen ook worden verlaagd door ze meer energieneutraal te maken. Vanuit het IPH adviseert het college om ze bijna energieneutraal te maken, wat bij veel fracties de vraag opriep: waarom niet helemáál energieneutraal? Daar hangt een prijskaartje aan. Het college adviseert om het aan de schoolbesturen over te laten of ze hun gebouw helemaal energieneutraal laten maken. Als daarmee de exploitatiekosten sterk worden gedrukt, verwachten ze wel dat een deel daarvan ook weer terugvloeit naar de gemeente, liet onderwijswethouder Coby van der Pas weten.

De komende tien jaar wil de gemeente ruim twintig miljoen euro investeren in de huisvesting van het onderwijs. Die zullen vooral naar Veghel en Sint-Oedenrode gaan, omdat Schijndel de afgelopen jaren al een voorsprong heeft genomen met het vernieuwen en verbreden van de basisscholen. Hart voor Schijndel (Miriam van Esch) pleitte voor meer educatieve basiscentra in de andere fusiegemeenten.