Afbeelding

Gemeente gaat voor toekomstbestendig 'de Neul'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Gemeente Meierijstad wil sportpark de Neul toekomstbestendig maken. Samen met Waterschap De Dommel en voetbalvereniging Rhode heeft zij de gekeken naar de beste manier om de kwaliteit van de velden te verbeteren, de trainings- en wedstrijdcapaciteit op te hogen en de waterbergingscapaciteit te behouden.

Wethouder Coby van der Pas: "Op dit moment heeft het sportpark, volgens de KNVB-normen, te weinig wedstrijd- en trainingsvelden. Bovendien zijn de velden die er liggen, vaak nat doordat het grondwater niet goed afgevoerd kan worden. We hebben de koppen bij elkaar gestoken om een toekomstbestendig uitvoeringsplan te maken waar waterschap, Rhode en gemeente mee vooruit kunnen. En dat is gelukt!"
Om aan de capaciteitsbehoefte te kunnen voldoen, wil de gemeente drie kunstgrasvelden aan laten leggen en het vierde sportveld grondig laten renoveren. De kwaliteit van de twee openbare velden wordt verbeterd door intensief groot onderhoud en aanpassing van de drainage om het grondwater af te voeren. Daarmee kan voetbalvereniging Rhode voor de toekomst weer vooruit. Wim van Meijl, voorzitter Rhode: "Rhode is bijzonder blij dat de gemeente Meierijstad de problemen op sportpark de Neul voortvarend heeft aangepakt. Was er in eerste instantie angst voor vertraging om de problemen op te lossen i.v.m. de overgang van gemeente Sint-Oedenrode naar Meierijstad, thans is alleen maar waardering voor de gemeente voor de wijze waarop ons sportpark toekomstbestendig wordt gemaakt. Op een constructieve wijze is de afgelopen maanden intensief gewerkt om de problemen binnen het beschikbare budget op te lossen. Het was bijzonder prettig te ervaren dat zowel de gemeente als het waterschap steeds in oplossingen dacht, waarbij de inbreng van Rhode werd gewaardeerd."

Door de klimaatverandering bestaat de kans dat het water van de Dommel het sportpark instroomt. Het is tot nu toe nog nooit voorgekomen. Maar als het gebeurt, zijn de velden daar in de toekomst klaar voor. Onder alle kunstgrasvelden komt een waterbergingssysteem. Ook wordt gebruik gemaakt van een duurzaam type kunstgrasvezel. Dit houdt het biologisch afbreekbare kurk beter vast als het veld nat wordt en laat geen milieusporen na.
Jac Hendriks, bestuurslid Waterschap De Dommel: "We zijn actief betrokken bij het uitwerken van de plannen. Het is mooi om te zien hoe groot het waterbewustzijn bij de gemeente, het ingenieursbureau en ook de vereniging RKSV Rhode is in dit proces. Dit heeft er toe geleid dat er een ontwerp wordt gemaakt waarin water een prominente rol heeft. Een mooi voorbeeld van het klimaatadaptief ontwerpen van de buitenruimte." Als alles volgens planning verloopt, kan op 1 september 2018 op de nieuwe en verbeterde velden gespeeld worden.