Op de koffie bij Kinder-Jeugd Fysiotherapie Sint-Oedenrode
Op de koffie bij Kinder-Jeugd Fysiotherapie Sint-Oedenrode Foto: Manon Swinkels

Op de koffie bij Kinder-Jeugd Fysiotherapie Sint-Oedenrode

Algemeen Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Het team van 'Kinder-Jeugd Fysiotherapie Sint-Oedenrode' zit al klaar in de ruimte wat voor kinderen een heus speelparadijs moet zijn. Door het klimrek, de glijbaan, kleurrijke obstakels en attributen, oogt de werkplek van de drie dames als een echte gymzaal.

Door: Manon Swinkels

Een prima plek om sportblessures en fysieke klachten te behandelen. Want daar gaat het toch om bij fysiotherapie? "En dat is nu precies waarom het hoog tijd is om heel Rooi te laten weten wat wij naast het bekende werk van de fysiotherapeut, nog meer doen." Astrid Robben, eigenaresse van Kinder-Jeugd Fysiotherapie Sint-Oedenrode, geeft de voorzet en een verrassend gesprek volgt. "Wij doen namelijk veel meer dan dat! Wij begeleiden kinderen en jongeren van nul tot achttien jaar door de motorische ontwikkeling te stimuleren en de beweegvaardigheid te vergroten, maar wij bieden bijvoorbeeld ook ondersteuning aan kinderen die moeite hebben met leesbaar schrijven, het verwerken van zintuiglijke prikkels, kinderen met ademhalingsproblematiek of orthopedische problemen, zoals bijvoorbeeld houdingsproblemen of pijn in gewrichten. Kinderfysiotherapie is veel breder dan de meeste mensen denken."

Nu Marilou Vorsselmans geniet van haar pensioen, wordt Astrid ondersteund door twee enthousiaste krachten. Lieke van Esch is al ruim zes jaar werkzaam als kinderfysiotherapeut in deze praktijk en sinds januari van dit jaar maakt Ilse van de Veerdonk het team compleet. "Als Kinderfysiotherapeut zijn wij gespecialiseerd in het motorisch functioneren van het opgroeiende kind.", vertelt Ilse. "Wij geven gericht advies over het bewegen van baby's, peuters, kleuters, schoolkinderen en pubers. De fysieke klachten van kinderen en jongeren zijn namelijk niet te vergelijken met die van volwassenen. Hetzelfde geldt voor de hulpvragen die in iedere ontwikkelingsfase veranderen."

Met een paar voorbeelden maakt Lieke duidelijk wat haar collega zojuist heeft verteld. "Tijdens de ontwikkeling komt ieder kind bepaalde obstakels tegen. Een kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met fietsen, veters strikken of zwemmen. Soms is oefening de juiste oplossing, maar het kan ook zijn dat het kind nog helemaal niet toe is aan deze uitdaging.

Een ander voorbeeld is balvaardigheid. Kinderen die moeite hebben met vangen of mikken, of misschien juist bang zijn voor de bal, worden vaak als laatste gekozen tijdens de gym. Dat maakt de gymles voor deze kinderen natuurlijk helemaal geen leuke activiteit. Spelenderwijs werken wij samen met het kind om het vertrouwen in deze vaardigheid te winnen."

Astrid vertelt over de werkwijze van haar team en benadrukt dat de behandeling het kind vooral een goed en plezierig gevoel moet geven. "Het behandelplan is voor ieder kind verschillend. Soms zijn het kind en de ouders of verzorgenden al geholpen met enkel wat adviezen. Een eerste gesprek is dan vaak al voldoende. In een andere situatie is onderzoek nodig, om een zo compleet mogelijk beeld van het bewegingsniveau van het kind te krijgen. Mocht uit de resultaten blijken dat behandeling gewenst is, dan kan een half uurtje begeleiding in de week al enorm helpen. Zeker als ouders en kinderen thuis extra oefenen. Door middel van leuke oefeningen gaan wij samen aan de slag, waarbij wij het heel belangrijk vinden dat het kind succeservaringen opdoet. Wij willen graag dat een kind de deur uitloopt met een goed gevoel en denkt 'Yes, ik kan het wel!

Bij baby's die veel huilen of een voorkeurshouding hebben, is het praktisch om te een kijkje te nemen in hun directe en vertrouwde omgeving. Wij komen dan graag bij het gezin thuis om daar de hulpvraag zo goed mogelijk te behandelen."

Lieke knikt en vult haar collega aan. "Wat de hulpvraag ook is, de steun en support uit de omgeving speelt een grote rol tijdens de behandeling. Het is heel belangrijk dat kinderen ook thuis, op school of op de sportclub de adviezen opvolgen. Wij laten ouders graag zien hoe ze op een leuke manier met hun kind kunnen oefenen. Daarnaast kunnen we met een kijkje in de klas de leerkracht vooruit helpen. Kinderfysiotherapie biedt ontzettend veel mogelijkheden, niet alleen op motorisch gebied, maar ook bij problemen met verwerking van zintuiglijke prikkels. Wij begrijpen dat ouders en verzorgenden niet altijd weten wanneer ze bij ons aan de bel kunnen trekken. Wij vinden het dan ook geen enkel probleem als men de situatie of een hulpvraag aan ons voorlegt, om samen te kijken wat wij voor het kind kunnen betekenen en of kinderfysiotherapie de oplossing kan zijn. Kinderfysiotherapie zit bij alle zorgverzekeraars in het basispakket en een verwijzing door een (huis)arts is niet nodig. Neem gerust contact met ons op of loop eens bij ons binnen."