Afbeelding
Foto: Stagiar DMRK

Integraal beheer openbare ruimte

Algemeen

Sint-Oedenrode - Gemeente Meierijstad gaat op korte termijn werken aan een integraal beheerplan voor de openbare ruimte; kortgezegd een IBOR.

In dit plan worden de beheerplannen voor bijvoorbeeld wegen, groen, straatreiniging, speelvoorzieningen, riolering etc. in samenhang opgesteld. Dorps- en wijkraden krijgen een grote rol in het proces. Eind 2018 moet het IBOR klaar zijn. Inwoners ervaren de openbare ruimte in hun woon-of werkomgeving als één geheel. Het is daarom logisch dat de gemeente de, voorheen aparte, beheerplannen samenbrengt. Daarnaast is het zo dat de onderhoudsniveaus in de 3 voormalige gemeenten nog verschillend zijn. De fusie tot Meierijstad verplicht de gemeente om voor 1 januari 2019 het beleid te harmoniseren.

Eigen accenten
Jaarlijks worden vele miljoenen euro's uitgegeven om de openbare ruimte in stand te houden. Hiermee wordt de kwaliteit van de zogenaamde kapitaalgoederen (verhardingen, bomen, stedelijk groen, speelvoorzieningen, straatmeubilair) op peil gehouden. In de toekomst bepaalt de gemeente voor heel Meierijstad alleen nog het basisniveau van instandhouding; dat niveau en het daarvoor benodigde budget staan verder niet ter discussie. Per dorp of kern kunnen wijk- en dorpsraden vervolgens aangeven welke accenten zij in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in hun eigen dorp of kern willen zien. Het college wil hiermee veel ruimte creëren voor diversiteit en voor de gewenste "couleur locale". "Let wel: de bomen groeien straks niet tot in de hemel, maar we gaan wel veel meer uit van de behoeften van de lokale bevolking. Daarbij hoort ook dat we opnieuw kijken naar mogelijkheden voor eigen beheer en onderhoud in wijken en dorpen. Die verkenning wordt een belangrijk gespreksonderwerp in het participatieproces." Binnenkort wordt duidelijk welk extern bureau het proces gaat begeleiden. De planning is dat de startbijeenkomsten in het eerste kwartaal van 2018 zijn.