Afbeelding

"Ouwehoeren is de basis van het vak"

Algemeen

Vooral in het begin van dit jaar was Bas Haan met regelmaat in het nieuws als kwelgeest van Kabinet Rutte II. In 2015 werd hij verkozen tot Journalist van het Jaar vanwege zijn uitmuntende onderzoeksjournalistiek rondom de spraakmakende 'bonnetjesaffaire'. Een titel die hem ook dit jaar zou passen voor de uitgave van het boek 'De rekening voor Rutte'. Zijn tweede boek over het onderwerp. Ivo Opstelten (destijds minister van Veiligheid en Justitie), Fred Teeven (toenmalig staatssecretaris van hetzelfde departement) en Tweede Kamervoorzitter Anoucka van Miltenbug moesten in 2015 mede door de oud-Rooienaar het veld ruimen. Dit jaar werd minister Van der Steur aan het lijstje toegevoegd. Mark Rutte bleef buiten schot en dat terwijl Haan er van overtuigd is dat ook de premier van het bonnetje af wist. Waarom laat Haan het dan rusten?

Door: Jeroen van de Sande

Het optreden van Haan bij Nieuwsuur over dit thema kan ik nog goed herinneren. Met bovengemiddelde interesse verbaasde ik me over de geraffineerde manier waarop de journalist de politieke huichelarij aan de kaak wist te stellen. Hoe hij ministers liet hakkelen en aan het wankelen bracht. Boeiend vertelde hij over zijn speurwerk en pikante ontdekkingen. Tijdens zijn relaas viel me iets op; zijn accent. Brabants, misschien wel Roois? Na enig speurwerk wist ik dat Haan in Sint-Oedenrode is opgegroeid. Op zijn zeventiende verliet hij het nest van ouders Jacob en Ans, die nog steeds in Rooi wonen. Via hen kwam ik met hun zoon in contact en dus toog ik niet veel later naar Rotterdam om hem te interviewen, bij hem thuis, zo'n 800 meter van het centrum.
Haan woont in een historisch gedeelte van de overwegend modern gebouwde stad. Precies op het moment dat ik mijn auto parkeer komt Bas er aangefietst. Hij rinkelt een keer met zijn fietsbel en wenkt me. "Kom binnen", klinkt het vriendelijk in brommend Brabants. De binnentuinen van de rij statische huizen zijn zo groen als het beste gedeelte van het Vressels Bos. "Het is hier heerlijk wonen. Rustig, maar ook weer dichtbij de hectiek van Rotterdam." Met een espresso nestelen we ons op een picknickbank in zijn bescheiden tuin.

Lees meer in de dikke Kerst-editie van woensdag