Afbeelding

De week tegen kindermishandeling

Algemeen

Sint-Oedenrode - Iedere 10 minuten rukt de politie uit voor een melding van huiselijk geweld. Kindermishandeling hoort daarbij.

De werkelijkheid is dat deze week helaas heel hard nodig is. Om kindermishandeling bespreekbaar te maken en gezamenlijk tegen te gaan. Nee.. kindermishandeling mag niet in een doofpot gestopt worden. Welk kind durft er nou mishandeling bespreekbaar te maken? Kinderen die onze hulp nodig hebben, maar niet durven te vragen… We moeten samen naar deze kinderen luisteren!

Kindermishandeling kan plaats vinden in de thuissituatie, maar ook binnen het netwerk van een kind. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de volgende vormen van kindermishandeling: Lichamelijke mishandeling: alle vormen van lichamelijk geweld.Emotionele of geestelijke mishandeling: een volwassen persoon scheldt het kind regelmatig uit, doet afwijzend en vijandig tegen het kind of maakt het kind opzettelijk bang. Lichamelijke verwaarlozing: het kind krijgt niet de zorg en verzorging die het nodig heeft. Emotionele of geestelijke verwaarlozing: doorlopend tekort aan positieve aandacht voor het kind. Negeren van de behoefte van het kind aan liefde, warmte, geborgenheid. Hieronder valt ook de situatie waarbij een kind getuige is van geweld tussen ouders of verzorgers. Seksueel misbruik: seksuele aanrakingen die een volwassene een kind opdringt.

Wanneer u een vermoeden heeft van kindermishandeling kunt u contact opnemen met Veilig Thuis. Zij bieden advies en ondersteuning bij (een vermoeden van) kindermishandeling of als je je veel zorgen maakt over de veiligheid van een kind. Veilig Thuis is telefonisch bereikbaar op: 0800-2000.