Afbeelding

Olat herfstwandeltocht vanuit Helenaveen

Sport

Sint-Oedenrode - Op zondag 15 oktober is de start van het nieuwe wandelseizoen 2017-2018, de 51e in het kader van de OLAT winterserie wandelingen. Ditmaal vanuit Helenaveen, gelegen in de Peel, een bijzonder gebied op de grens van Brabant en Limburg.

Het is oktober, de kans op fraai herfstweer is aanwezig en ook de kleurenpracht begint vorm te krijgen. De vogeltrek is begonnen en dit waterrijk gebied is een ideale rustplaats voor vogels. We wandelen hoofdzakelijk door de Mariapeel, gelegen tussen Helenaveen en Griendtsveen, twee pareltjes in de Peel..... De Peel, thans een grotendeels verdwenen hoogveengebied, was voorheen een moerasgebied dat door de eeuwen heen nauwelijks toegankelijk was. Gelukkig kunnen we nu prachtige gras- en veendijkjes volgen die door dit bijzondere peellandschap slingeren met links en rechts vennen en turfgaten. We passeren enkele koningshoeven en de rusten zijn respectievelijk bij het Toon Kortooms museum en bij het Peelmuseum. We doen uiteraard Griendtsveen zelf aan, een beschermd dorpsgezicht, met zijn arbeiders- en apostelhuizen. De langere afstanden lopen door naar recreatiegebied Meerdal en America. Via kronkelpaadjes komen de wandelaars uiteindelijk weer terug in bij onze startlocatie in Helenaveen, eveneens een beschermd dorpsgezicht.

Startlocatie is Hotel Eetcafé In d'Ouwe Peel, Oude Peelstraat 2, 5759 PC Helenaveen. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en caférustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS tracks zijn te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.