Afbeelding

Van een 'zooitje ongeregeld' naar een geoliede machine

Algemeen

Sint-Oedenrode - De leden van 't Roois Theater zijn druk bezig. De één is een metershoge cactus aan het bekleden, een ander is poncho's en sombrero's aan het verzamelen en weer een ander typt dit artikel. De organisatie van het toneelstuk 'Z.' is verdeeld in verschillende commissies en hoe dichter bij de voorstelling, hoe drukker deze commissies het krijgen.

"Marketing en PR is een flinke klus. Om tot iets goeds te komen beginnen we al vroeg met het opstellen van een planning van de promotionele activiteiten. Met kerst sturen we bijvoorbeeld al een kerstkaart naar ons vriendenbestand met daarin een hint naar het volgende stuk." vertelt Ilse Habraken die samen met Emile Kalmann verantwoordelijk is voor de marketing en PR. "Het is leuk om iets ludieks te bedenken of om bezig te zijn met het ontwerpen van de kaartjes, posters, flyers of banners. Gelukkig is Emile handig met allerlei programma's om deze te ontwerpen; ikzelf ben meer van het plannen en organiseren." Door deze marketinguitingen komt het stuk goed onder de aandacht in Sint-Oedenrode en omstreken. "Vorig jaar liepen we een parade door het dorp tijdens de jaarmarkt; dit jaar liggen we bijna in alle kroegen.  En nee, niet wijzelf, maar onze bierviltjes. "

Ook de kledingcommissie heeft het druk. "Ieder stuk heeft weer andere kleding nodig en dat is niet altijd makkelijk te vinden." aldus Lieke Timmers, één van de vier kledingcommissieleden. "Waar vind je bijvoorbeeld een batman-pak of jasjes voor Mexicaanse soldaten? En dat ook nog binnen een bepaald budget." Vanaf maart is de commissie al druk bezig met het zoeken naar de juiste kleding. "Het was een grote uitdaging omdat we niets Mexicaans in ons assortiment hadden, dus alles moest gezocht worden. We proberen zo veel mogelijk zelf en via-via bij elkaar te zoeken en schakelen hulp in waar nodig. Zo hebben we onder andere fantastische hulp gehad van Janneke Kalmann die voor ons poncho's heeft gemaakt, zorgt een Rooise menner voor zwarte laarzen voor de soldaten, wordt een Sinterklaaspak geleend bij een zwembrigade en gebruiken we de oude jasjes van de Brabantband voor de sergeanten."

Ook zijn er bij het toneelstuk de gekste attributen (rekwisieten in toneeltermen) nodig. Hiervoor heeft 't Roois Theater Marij Vermeulen ingeschakeld. Zij zorgt voor een echte Mexicaanse sfeer op het podium door onder andere het maken van 8 cactussen, waarvan één levend. "In april begon ik met verzamelen van spullen; voornamelijk afval en spulletjes van de kringloop. Na het verzamelen maak ik schetsen en ga ik aan de slag. Zo heb ik cactussen gemaakt van skippyballen, tapijtrollen, afvalbakken en purschuim" vertelt Marij. Haar hele huis en werkschuur staan vol met spullen voor het theater, maar 'ach, dat moet kunnen' meent Marij. "Ik doe dit werk al 15 jaar en vind het leuk om te zien dat mijn rekwisieten een grote meerwaarde voor het sfeerbeeld creëren." De grootste uitdaging voor dit stuk is volgens Marij het (ruime) model van de levende cactus. "Maar gelukkig heb ik altijd goede hulp van vrienden en vrijwilligers om alles op tijd en goed af te hebben." aldus Marij.

Zelf deze levende cactus komen bekijken? Koop dan nu kaarten bij het VVV Sint-Oedenrode of Cafetaria de Mèrt. Reserveren kan ook via www.rooistheater.com.  't Roois Theater speelt de voorstelling 'Z.' op 15, 16, 22 en 23 september bij de Knoptoren in Sint-Oedenrode.