Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Belastingen 2018: wat staat er allemaal op stapel?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Ondanks de demissionaire status van het kabinet zijn er al diverse maatregelen genomen die de belastingwetgeving ingrijpend veranderen. Met name voor de loonheffingen blijken al diverse besluiten te zijn genomen.

Allereerst een wijziging die al jaren in de pijplijn zit, namelijk de geleidelijke ophoging van de AOW-leeftijd. Per 1 januari 2018 is die leeftijd namelijk al 66 jaar. Met de voorgenomen wetgeving zitten we in 2021 op 67 jaar en de verwachting is dat in de toekomst de AOW-leeftijd afhankelijk wordt van de levensverwachting. De twintigers van nu kunnen derhalve rekenen op een AOW-leeftijd van ca. 72 jaar.

In het kielzog van deze wijziging is ook de pensioen(richt)leeftijd verhoogd naar 68 jaar. De pensioenrichtleeftijd is een (reken)leeftijd die wordt gebruikt voor de berekening van de maximaal toegestane fiscale opbouwruimte. De in dat kader maximaal toegestane opbouw- en premiepercentages zijn gerelateerd aan een pensioen dat ingaat op de pensioenrichtleeftijd.

Gelukkig is er ook goed nieuws, met name voor werkgevers. Zij kunnen in 2018 profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV) en de loonkostenvoordelen (LKV's), een extraatje als men bepaalde werknemers aanneemt. De nieuwste loot aan de stam is een compensatie in de vorm van het jeugd-LIV; een manier om werkgevers tegemoet te komen voor de hogere minimumlonen van hun jonge medewerkers. Deze compensatie kan duizenden euro's opleveren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.