Afbeelding

Laatste Zomerconcert op en rond het Smitsorgel

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een fluitist en organist gaven het laatste zomerconcert op zaterdag 19 augustus om 15.30 uur in de H. Martinuskerk. Deze zaterdagmiddag stonden fluitist Georges van de Ven en organist Roelof Hamberg met nog twee anderen samen centraal in dit fantastische laatste zomerconcert.

Op het programma stonden werken van relatief jonge componisten als Ad Wammes (1953), Hans-Andre Stamm (1953) en William Mathias (1934-1992), Paul Hindemith (1895-1963), Johannes Donjon (1839-1912) en Jehan Alain (1911-1940). Fluitist van de Ven en organist Hamberg vonden elkaar op muzikale hoogte, fluit en orgel smolten samen tot een festijn van puur muzikaal genot en klanken.

De zingende toon van de fluit was aangenaam om te horen en de zware tonen van het orgel voelde je op je huid vibreren. Georges van de Ven moest zijn fluit bijstellen omdat de orgeltoon een kwarttoon lager was.

Fluitist Georges van de Ven, geboren in 1969 groeit Georges op in een artistiek gezin. Zijn Moeder is pianiste, zijn vader kunstenaar en astroloog. Georges studeerde fluit bij Martijn Alsters en AMV plus voorbereidend conservatorium bij Gerard Franck te Venlo. Hij volgde Masterclasses in Zwitserland bij Sir James Galway, die zegt:" Georges has a very beautiful singing tone." In 2014 maakt hij samen met pianist Egbert Derix het album " Sadness of beauty". Onlangs is zijn eerste solo album "Georges van de Ven plays Bach" uitgekomen.

Organist Roelof Hamberg, geboren in 1965 te Hardenberg, volgde zijn eerste orgellessen vanaf 9-jarige leeftijd, eerst bij Ed Spoor te Hardenberg, later bij Haite van der Schaaf te Amsterdam. In 1989 won hij het nationale Domstadorgelconcours voor amateurorganisten. Hij verzorgde o.a. enkele radio en tv-opnames voor de NCRV. Vanaf 1992 studeert hij orgel bij Jan van de Laar te Helmond. In het kader van muzikale fondswerving voor een orgeluitbreiding/-restauratie heeft hij in 2003 een 32 uur durend orgelconcert gegeven, waarmee hij een wereldrecord op zijn naam bracht. Momenteel is Roelof Hamburg organist in de Joriskerk te Venlo.

Voor uw agenda: 9 september: Nationale monumentendag, je kan het orgel zelf bespelen, 12 november: vanaf 16.00 uur een uitzonderlijk concert.