Dit schilderij werd even goed onder de loep genomen.
Dit schilderij werd even goed onder de loep genomen. Foto: Gerdien van den Brand

De Knoptoren als schildersatelier

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op zaterdag 19 augustus was de Knoptoren tijdelijk het atelier van enthousiaste schilders die onder leiding van Jeanne Wijnakker en Jan van den Biggelaar aan het werk sloegen. Het doel van die dag: een eigen Knoptoren schilderen.

De serene ruimte en de prachtige lichtinval werden geroemd dus: snel aan de slag. Jan had een schetsvoorbeeld en behandelde de basisregels van perspectief en licht-donker verhoudingen. Een wandeling rond de Knoptoren gaf meer informatie over de verschillende soorten kleuren die baksteen en gras kunnen hebben. Tegen lunchtijd werden de potloden opzij gelegd en de eerste tubes verf geopend. De lunch mocht niet te lang duren want er was werk aan de winkel… In de uren daarna gaven de witte doeken hun geheim prijs: een waaier aan Knoptorens kwam tevoorschijn, wonderlijk hoeveel verschijningsvormen dit monument heeft. Het werd rumoeriger, er werden bezichtigingsrondjes gelopen, tijd voor de evaluatie en de borrel. En toen, verrassing, kwam Harry Passier van de Inlijsterij binnenlopen met…de originele schildersezel van Cornelis van der Kaay! Dat inspireerde iedereen enorm, vooral toen er uit het naastgelegen Heemhuis nog een echte Knoptoren van deze Kaay tevoorschijn kwam.
Harry had in zijn lagere schooltijd al veel bewondering voor het werk van Cornelis van der Kaay. Hij schilderde zelf ook al enkele Knoptorens. De meest recente is 'Onzen Torre' die hij samen met Ine Beerens schilderde in 2016. Het atelier van Van der Kaay lag tegenover de schoolpoort in de Kerkstraat  en toen Harry begin jaren '60 de lengte had keek hij bijna dagelijks over het randje van het halfhoge kathedraalglas om te zien wat er op de ezel stond. Het was daarom niet zonder emotie dat hij deze zelfde oude ezel via een kleindochter in zijn bezit kreeg. De ezel wordt voorlopig bewaard in het Heemhuis, Harry wil er geen definitief afstand van doen.
Voor wie ook wil leren tekenen en schilderen: Jan van den Biggelaar heeft de intentie in de herfst met lessen in Mariëndael te starten. En op zondag 26 november, Open-Kerkendag in Brabant, wil de Stichting behoud Knoptoren iedereen uitnodigen die een 'Knoptoren' bezit om die te laten fotograferen (in de Knoptoren) voor een volgend jaar uit te geven fotoboek.

Afbeelding
Afbeelding