Op verschillende plekken in Nederland vind je de gumbuddy
Op verschillende plekken in Nederland vind je de gumbuddy

Sint-Oedenrode gaat kauwgom recyclen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wist u dat er in Nederland 5.500.000 kilo kauwgom gekauwd wordt en dat veel hiervan in het milieu terecht komt? Ook in de straten van Sint-Oedenrode kom je met regelmaat zo'n witte plek tegen in de stoep. Daarom zorgt het Centrummanagement voor een GumBuddy. Een plek waar mensen hun kauwgom kunnen deponeren. Het mooie is dat die kauwgom ook nog gerecycled wordt. Binnenkort wordt de GumBuddy geplaatst

GumBuddy recyclet de uitgekauwde kauwgom tot nieuwe producten. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf, hier gaat uitgebreide research mee gepaard. Om te kunnen recyclen is er veel kauwgom nodig, héél véél kauwgom. En laat dat nu net het probleem en dus meteen de oplossing zijn. Héél véél kauwgom verdwijnt in het milieu. Vaak denkt men dat als kauwgom in de prullenbak gegooid wordt dat het dan wel goed is. Natuurlijk is dat een stuk beter en socialer dan op straat, maar de kauwgom in de prullenbak wordt niet gerecycled. Dat kan alleen via GumBuddy. Dus zie je een GumBuddy dan weet je dat het goed zit, dat jouw kauwgom volledig gerecycled wordt. Van afval naar grondstof!
Plastics en kauwgom vergaan niet. Ze breken af tot heel kleine deeltjes die in de bodem zakken of in het water blijven rondzwerven. De afbreektijd van kauwgom ligt tussen 20 en 25 jaar. In Nederland wordt er per jaar ca. 5,5 miljoen kilo kauwgom verkocht. Gelukkig leent kauwgom zich uitstekend voor recycling en wordt daarmee tot een grondstof waarvan nieuwe producten worden gemaakt.
Er hangt een fors prijskaartje aan het opruimen van zwerfafval. Het eenmalig verwijderen van kauwgom uit een winkelcentrum kost al gauw 10.000 euro. De kosten voor het opruimen van openbare ruimtes bedroeg in 2010 ruim 250 miljoen euro. Dit komt neer op 15 euro per persoon in Nederland.
In de eerste en tweede wereldoorlog kwam met de Amerikanen ook de kauwgom naar Europa. De kauwgom zat bij de Amerikaanse en Canadese soldaten standaard in hun voedselpakket. Sinds 1948 maakt Nederland zijn eigen kauwgom. In de Maple Leaf Fabriek in Amsterdam wordt tot 2003 kauwgom gemaakt. De tweede kauwgomfabriek in Nederland is ook nu nog de enige in Nederland: RBV-Leaf BV in Sneek.
Kauwgom is niet alleen lekker. Veel mensen gebruiken kauwgom als mondverfrisser, dit kan door de mint-smaak en doordat sommige kauwgom zink bevat dat bacteriële activiteit tegengaat en een slechte adem voorkomt. Maar het kauwen verbeterd ook de concentratie en het geheugen. Dit zou komen door de extra bloedtoevoer die ontstaat door het kauwen. En daarbij komt ook nog dat suikervrije kauwgom goed zou zijn voor je gebit. Kauwen zorgt ervoor dat er extra speeksel wordt aangemaakt. Dit speeksel zorgt er op zijn beurt weer voor dat zuuraanvallen op het gebit worden gestopt.
Op ons eigen Schiphol wordt er geen kauwgom verkocht en dat terwijl de meeste reizigers voor en tijdens het vliegen kauwgom eten. In Valencia is zelfs een 'kauwgompolitie' in het leven geroepen. Deze speciale brigade bestaat uit 25 controleurs die in burgerkleding door de stad lopen op zoek naar 'kauwgomwerpers'. Het op straat gooien van één kauwgompje kan leiden tot een boete van maar liefst 750 euro. In Singapore is er sinds 1992 een wet tegen kauwgom. Deze wet verbiedt het gebruik, de verkoop en verdeling van kauwgom. Deze wet kwam er nadat een nieuw metrostelsel binnen de kortste tijd totaal vervuild was met kauwgum. Toeristen die naar Singapore reizen mogen maximum twee pakjes kauwgom importeren. Bij misbruik straffen tot 5500 US-dollar mogelijk… (Bron: Gumbuddy.nl)

Afbeelding