Afbeelding

Succesvolle Summer Course Rooise Judoka's

Sport

Sint-Oedenrode - Eric Markgraaff en Cor van der Heijden hadden dit jaar ingeschreven voor de Kodokan Summer Course in Tokio van 14 t/m 21 juli. De Kodokan is het instituut dat wereldwijd bepalend is voor het op pijl houden van de kennis en de kunde van het judo op Kata gebied. Beiden waren al vaker voor het judo naar Japan afgereisd maar nu waren zij samen om met judoka's uit ruim 40 landen nog meer kennis te vergaren over de verschillende Kata's.

Het judo kent 7 officiële Kodokan Kata's die tijdens deze Course allemaal aan bod kwamen onder leiding van de beste Japanse instructeurs van de Kodokan. Zoals Eric en Cor gewend zijn werd er door hen hard gewerkt in een dojo zonder airconditioning waar het dagelijks ruim boven de 30 graden was. Op de dag dat het Kime-no Kata werd behandeld viel het Nederlandse koppel op bij de docenten. Mukai sensei stapte op Eric en Cor af en vroeg of ze aan het einde van de dag dit Kata wilden demonstreren. Een zeer eervolle uitnodiging die ze met beide handen aangrepen. In het hol van de leeuw, met 300 toeschouwende judoka's, fungeerde Cor als Tori (diegene die zich steeds moet verdedigen) en Eric als Uke (hij valt steeds aan). Het liep goed en na 10 minuten was een geweldig applaus een mooie beloning. Maar de mooiste beloning kwam van Sato sensei, hij vond het koppel echte experts en maakte een diepe buiging voor hen. Later kreeg het Roois tweetal ook vele complimenten van andere judoka's.

De volgende dag stond het Kodokan Goshin Jutsu op het programma. Dit is het Kata waar Eric en Cor zich al een paar jaar in het specialiseren zijn en waarin ze aan het einde van de Course hun contest moesten laten zien. Het is niet direct een wedstrijd zoals ze dat gewend zijn. In deze contest moesten beide judoka's namelijk zowel de rol van aanvaller alsook die van verdediger uitvoeren. Dit vraagt veel van de concentratie. Komata sensei, één van de leraren die jaarlijks door Cor vanuit CIOS Nederland naar Nederland wordt gehaald was er ook bij deze dag. Hij had Fuyita sensei, die deze dag de leiding had, al ingeseind op de Rooise mannen te letten. Regelmatig kwam Fuyita voorbij en gaf hen nog extra aanwijzingen. Ook vandaag werd de vraag aan Eric en Cor gesteld of zij aan het einde van de dag wilden demonstreren. Eric en Cor spraken af dat Eric vandaag degene zou zijn die de aanvallen moest pareren, iets wat ze dus in de wedstrijden nooit zo doen. Ook Eric liet zich in deze demonstratie van zijn beste kant zien. Wederom was er een groot applaus voor de heren, mét de nodige complimenten van de Japanse sensei.

Vrijdag was de dag van de Contest. Nu moest het gebeuren. De hoge temperatuur en het harde werken van de hele week bracht de nodige vermoeidheid met zich mee, maar ook nu liep het goed, zeker ook in vergelijking met alle andere koppels die mee deden. Toch waren er een paar schoonheidsfoutjes te bespeuren. Uiteindelijk behaalden ze het op één na hoogste certificaat wat er te behalen was en hier waren Eric en Cor toch wel content mee. Tijdens de Course behaalde niemand het hoogste certificaat en diverse koppels gingen zelfs zonder certificaat naar huis.

De deze dagen opgedane ervaringen nemen de heren mee in hun voorbereiding op het WK dat begin oktober op Sardinië gehouden wordt.