Afbeelding

Oogstfeest op Hoeve Strobol: een ware proeverij voor jong en oud

Algemeen

Nijnsel - Zondag 6 augustus van 11.00 tot 17.00 uur kunnen jong en oud nog beleven hoe vroeger het boerenleven in de oogsttijd was. Niet voor niets heet augustus vanouds de 'oogstmaand'. Dat boerenleven was best gemoedelijk zo is (ook letterlijk) te proeven op "Hoeve Strobol". Voor de tiende keer is dit jaarlijkse oogstfeest aan de Strobolse Heidesteeg 10 te Nijnsel.

Na een groot succes van 2016 begint het oogstfeest weer met een H. Mis in de open lucht met als voorganger pastoor Vincent Blom van de Heilige Odaparochie. Hoeve Strobol organiseert dit samen met de ZLTO. De Gildes uit Sint Oedenrode en Son en Breugel staan weer garant voor een prachtige opening van het oogstfeest. Voor ieder die de mis bezoekt zijn er twee gratis consumpties beschikbaar. De mis begint om 10.00 uur.

Na afloop kunnen de bezoekers zien hoe enthousiaste boeren, bakkers en auteurs het hardwerkende boerenbestaan en het vernuftig inzicht van de boeren in beeld brengen. Ze maaien met de zigt het koren. Voor het grote en 'snelle' werk wordt de nostalgische vleugelmaaier Lanz-Weri uit 1923 ingezet. Deze maaier wordt voortgetrokken door een Case uit 1929. Het paard van Toon Krol loopt zijn rondjes in de dorsmanege die de Lanz langdorser aandrijft. Veel dorskasten werden later gesloopt en zelfs opgestookt om plaats te maken voor het modernere mechanisch materiaal. Maar dorsclub De Stofvreters uit Bernheze bewaart met veel zorg de dorskasten en laat ze ook zien, waarvoor ze gemaakt waren: 'zingend' het graan dorsen voor het dagelijks brood. Na het dorsen is het de beurt aan de bakker. Hij bakt het dagelijks brood geheel volgens het oude ambacht in de echte houtoven. Zijn speciale lekkernijen uit de oven zijn natuurlijk te koop. Dat het boerenleven vol zat met tradities en gebruiken laat toneelgroep Klavertje Vier treffend zien: de pastoor die zijn werkzame parochianen 'ondersteunt', de zigeunerin en de landloper, die een graantje mee willen pikken. Herkenbare figuren die bij de bezoekers op de lachspieren werken en ongetwijfeld bij hen de reactie 'witte nog' zullen ontlokken.
Extra service van Hoeve Strobol: ben je minder mobiel en je wil graag naar het oogstfeest en of de openluchtviering? Maak dan gratis gebruik van de EROPUIT-bus. Meld je aan bij het volgende telefoonnummer: 073-5441400