Bij de Gasthuishoeve keken de nieuwe Nederlands de ogen uit.
Bij de Gasthuishoeve keken de nieuwe Nederlands de ogen uit.

Inburgeren bij de Gasthuishoeve

Algemeen

Sint-Oedenrode - Voor de vluchtelingen die in Nederland arriveren staat een pittige inburgeringscursus op het programma. Niet alleen de taal is een aspect wat geleerd moet worden, ook gebruiken, tradities, planten en dieren komen voorbij. Enkele vluchtelingen die hun heil een jaar geleden in Rooi gevonden hebben, haalden onlangs het eerste gedeelte van de inburgeringscursus. Ter afsluiting brachten ze vorige week een bezoek aan de Gasthuishoeve. Weer een extra kijkje in de Nederlandse cultuur.

De cursus werd op een leuke manier afgesloten met een workshop klompen maken (kan het nog Hollandser?), een test van plantenkennis en natuurlijk oudhollandse spelen. Alle deelnemers vonden het een zeer geslaagde dag. Vooral het lopen op klompen was een belevenis. In de mediterrane tuin kwamen sommigen ineens heel bekende planten tegen die in hun land van herkomst groeien. In gebrekkig Nederlands werd er levendig over verteld en zo leerden de aanwezige Nederlanders ook nog eens wat bij over het eten van druivenbladeren en onkruid als delicatesse.  

Samen met Stichting Vluchtelingenwerk heeft de Gasthuishoeve het idee opgepakt om een Vluchtelingenweekend te organiseren. Hier zal onder andere door Syrische mensen Syrische gerechten geserveerd worden. Ook de bediening zal volledig uit handen gegeven worden aan de nieuwe Nederlanders. Er komen diverse stands waar producten gepresenteerd worden uit landen van herkomst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding