Afbeelding

MEGAstal in Nijnsel

Algemeen

Nijnsel - Deze week hebben 21 bewoners van Nijnsel op voorhand een aansprakelijkheidsstelling aan zowel de leden van het college als de gemeenteraad Meierijstad gestuurd in relatie tot de plannen voor de MEGAstal aan de Lieshoutseweg. Meerdere aansprakelijkheidstellingen zullen volgen.

Dit gezien geleerd hebbende van de gebeurtenissen rondom de besmetting en de be- en afhandeling van de aansprakelijkheid rondom de infectieziekte Q-koorts en het feit dat de leden van college en raad genoegzaam op de hoogte zijn van de te voorziene nadelige invloeden en gevolgen van intensieve varkenshouderijen op de menselijke gezondheid.

Het college vraagt de gemeenteraad een Verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de MEGAstal voor 18.000u varkens aan de Lieshoutseweg ong, waarbij het college stelt dat er sprake zal zijn van aanvaardbare gezondheidsrisico's. Indien de gemeenteraad verklaart geen bedenkingen te hebben, neemt zij verantwoordelijkheid op zich over die risico's op volksgezondheid.

Deze aansprakelijkheidsstellingen zijn individuele initiatieven. De REaktiegroep de BleieVen begrijpt deze initiatieven en is tegelijkertijd diep bedroefd dat bewoners van Nijnsel | Meierijstad deze weg op worden gedwongen. Bewoners van de Meierijstad en de kiezers van de raadsleden verdienen een aanvaardbaar woon en leefklimaat en hebben het (grond)recht op de hoogst mogelijke standaard van gezondheid.

Ivo van Wijk