Afbeelding

Veehouders geven stalsleutels aan burgemeester

Algemeen

Meierijstad - Veehouders in de gemeente Meierijstad hebben dinsdagmorgen de sleutels van hun stallen aangeboden aan burgemeester Marcel Fränzel van Meierijstad.

Dat gebeurde bij "de Meesters" in Mariaheide. Met deze actie protesteren veehouders tegen de plannen van de provincie om de milieueisen aan stallen zes jaar eerder dan afgesproken fors te verscherpen. "Dat is tegen alle afspraken in", vertelt actieleider Anton van de Broek. "De veehouderij investeert volop in reductie van ammoniak en fijnstof. En dat blijven we ook doen. Maar wat de provincie nu van plan is, is echt ongehoord. Zes jaar eerder dan elders in Nederland moeten veehouderijbedrijven nieuwe investeringen doen terwijl de huidige milieuvoorzieningen nog niet zijn afgeschreven. Alsof de bank plotseling tegen je zegt: los je hypotheek maar zes jaar eerder af dan afgesproken. Dit beleid gaat zeker vijfhonderd veebedrijven in Brabant de kop kosten. Honderden andere gezinnen komen onder de armoedegrens terecht." Ook tientallen bedrijven in de gemeente Meierijstad dreigen het slachtoffer te worden van de ambities van de provincie. Vandaar deze actie. "Voor veel veehouders hoeft het op deze manier echt niet meer en geven de sleutel van hun stallen daarom af bij de gemeente."
De gemeente Meierijstad ligt in het hart van het Agrifood Capital en is een grote speler op zowel Agri- als Food terrein. In een bijbehorende petitie vragen de veehouders dan ook aan de gemeente Meierijstad om haar invloed in Den Bosch aan te wenden. "Dit plan van Gedeputeerde Staten moet van tafel. Het heeft desastreuze gevolgen voor de lokale gemeenschap", vervolgt Van den Broek. Elders in Brabant zetten veehouders een soortgelijke actie op. Dat zal uitmonden in een centrale actie op vrijdag 7 juli bij het provinciehuis in Den Bosch. Dan beslist Provinciale Staten over de plannen van GS.


 

 

 

 

Afbeelding