Afbeelding

Rooise architect praat met 'de majesteit' en ministers over zijn vak

Algemeen

Sint-Oedenrode - 'Onze' dorpsgenoot Floris Alkemade is als Rijksbouwmeester onlangs uitvoerig aan het woord geweest in een radio-interview dat één uur duurde. Het radioprogramma waarin het vraaggesprek werd uitgezonden heet 'De Overnachting' en is iedere week te beluisteren in de nacht van zondag op maandag van 00.00 tot 01.00 uur op radio1. In iedere aflevering komt een prominente gast overnachten in een Amsterdams hotel. Het interview met Floris Alkemade werd voorafgegaan door vraaggesprekken met o.a. cabaretier Arjen Lubach, zanger-componist Stef Bos, psycholoog Bram Bakker, actrice Hanna Verboom en sportpresentator Kees Jansma.

Door Jan H.F. van der Heyden

Het vraaggesprek met dorpsgenoot architect Floris Alkemade is van een hoogstaand kwalitatief gehalte en gaat over actuele en vooral boeiende maatschappelijke onderwerpen. Méér dan de moeite waard om te beluisteren. Aan de orde komen o.m. de verkoop van paleis Soestdijk en de nieuwe functie die het krijgt, de verbouwing van het Binnenhof en van het Koninklijk Paleis Huis Ten Bosch voor het gezin van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima; de Rooienaar vertelt over zijn persoonlijke contacten met 'de Majesteit' en de ministeriële bewindslieden Blok en Plasterk, de huisvesting van asielzoekers in Nederland, de vluchtelingenkampen in Libanon, de 'ideale' woonwijk, het platteland en uiteraard over de inhoud van zijn functie als Rijksbouwmeester.
Het radio-interview begint op het Leidseplein in Amsterdam, dat Alkemade als 'het hart van de stad' kwalificeert. Geconfronteerd met de schreeuwende lichtreclames daar zegt hij: "Lelijkheid is niet zo erg. Het hoeft niet allemaal te kloppen. Het gaat erom hoe zo'n plein functioneert, hoe het leven erin komt."
Met hoorbare trots in zijn stem vertelt Floris Alkemade dat de Rijksbouwmeester door de Koning wordt benoemd. "Ja", reageert hij op de vraag van de interviewer, "de Koning bemoeit er zich mee." Hij zegt dit toe te juichen, omdat hij daardoor politiek onafhankelijk kan functioneren. Ja, en over de verbouwing van het Koninklijk Paleis heeft hij regelmatig overleg met 'de Majesteit.' En ja, 'de Majesteit' is sterk betrokken bij de verbouwingsplannen. Zoals Alkemade ook persoonlijk overlegt met zijn ministeriële opdrachtgevers Blok en Plasterk en stevig discussieert met hun ambtenaren.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van volgende week woensdag