Afbeelding

Belasting bijbetalen over uw uitkeringen?

Algemeen

Meierijstad - Als u gepensioneerd bent kan het zijn dat u naast uw AOW nog recht heeft op een of meerdere pensioenen. Op deze uitkeringen wordt relatief weinig belasting ingehouden, op de AOW uitkering zelfs niets. Heeft u alleen AOW dan is dat niet erg, dan betaalt u geen belasting achteraf.

Wanneer u meerdere uitkeringen heeft dan is het mogelijk dat u achteraf geconfronteerd wordt met een bijbetaling. Omdat iedere uitkeringsinstantie de belasting alleen maar berekent over het deel dat zij uitkeren, wordt er in totaal een te laag bedrag aan loonheffing ingehouden. Het kan echter zijn dat u, doordat u meerdere uitkeringen heeft (deze worden samen opgeteld in uw aangifte), in een hoger belastingtarief valt. Dit hogere belastingtarief wordt dan over alle uitkeringen berekend. Na aftrek van de ingehouden loonheffing op uw uitkering kan het zijn dat er dan moet worden bijbetaald. Als u hierdoor niet verrast wilt worden kunt u ervoor kiezen om een voorlopige aanslag aan te vragen bij de belastingdienst. U kunt dan maandelijks een deel hiervan betalen. Dan weet u precies wat u maandelijks netto overhoudt.

Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, fiscaal adviseur bij Bekkers Advies

www.bekkersadvies.nl