Afbeelding

Rooise basisschoolleraren staken ook

Algemeen

Sint-Oedenrode - Bijna alle basisscholen doen mee aan de prikactie tegen de hoge werkdruk en lage salarissen. Naar verwachting houdt zo'n 90 procent van de 6.500 scholen dinsdagochtend de deuren het eerste uur gesloten. Dat schatten onderwijsvakbond AOB en PO in actie, de groep die het protest organiseert. Ook de basisscholen in Sint-Oedenrode deden mee op dinsdag.

Dat hield in dat ook de basisscholen in Sint-Oedenrode vandaag een uurtje later van start gingen. "Alle scholen in Sint-Oedenrode doen hier aan mee," aldus Dees Bonekamp van SKOSO. De kinderen uit Rooi konden daarom een uurtje langer slapen.
"Wij willen vanuit de bestuurskant van SKOSO laten weten dat wij de actie steunen. Staken is wellicht een groot woord omdat het om een uurtje ging, maar wij zijn het er volledig mee eens dat er gekeken moet worden naar bepaalde zaken in het onderwijs," aldus Paul Meessen, directeur-bestuurder van SKOSO. 
De leraren protesteren tegen de hoge werkdruk, de slechte salarissen en een dreigend lerarentekort. Ze zijn met name boos omdat ze tot twintig procent minder verdienen dan docenten van middelbare scholen. Dit terwijl ze een hoge werkdruk ervaren. De leraren zeggen zelf te vinden dat ze in een vicieuze cirkel zitten. Op de pabo's in Nederland melden zich fors minder studenten aan. Dit omdat het beroep van basisschoolleraar met een slecht imago te maken heeft. Hierdoor zijn er over een paar jaar duizenden leraren te weinig.

Maandag schreef staatssecretaris Dekker nog aan de Tweede Kamer dat de leraren niet kunnen rekenen op meer salaris. Op dit moment kan er weinig gedaan worden, dit omdat het kabinet demissionair is. Wel wordt er 1,25 miljoen euro uitgetrokken om 500 werkloze leraren voor de klas te krijgen.