Afbeelding

Kink in de kabel voor biogasinstallatie Wolvensteeg

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de procedure voor vestiging van een biogasinstallatie aan de Wolvensteeg in Sint-Oedenrode is op 2 mei jongstleden aan initiatiefnemer Frank van Genugten door Gedeputeerde Staten een vergunning geweigerd op grond van de Natuurbeschermingswet. 

In 2012 hadden GS  op grond van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) een verklaring van geen bezwaar afgegeven voor het toenmalige ontwerp en op 30 december 2014 vroeg Van Genugten een vergunning aan op grond van de Natuurbeschermingswet. Volgens de Omgevingsdienst van GS is de procedure verschillende keren vertraagd, omdat niet alle gevraagde gegevens direct door Van Genugten werden aangeleverd of onderbouwd. Ook zijn er tussentijds aanvullingen gedaan op  de aanvraag en is er discussie geweest over de 'uitgangssituatie' van de vergunningaanvraag. In totaal zijn er drie ontwerpbesluiten geweest op de aanvraag.

In de tussentijd hadden de omwonenden, die tegen het plan zijn, zich verenigd in de Stichting Tegengas. De Omgevingsdienst heeft de vergunning geweigerd omdat de installatie schadelijk zou kunnen zijn voor de natuur in het gebied vanwege de verwachte hoeveelheden stikstof (depositie), mede vanwege de toenemende verkeersbewegingen. Het besluit tot weigering is direct in werking getreden. Van Genugten is inmiddels in beroep gegaan tegen de weigering, omdat de stikstofdepositie volgens hem niet toeneemt.