Afbeelding

Bijzondere filmpjes toponiemenbanken

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het Roois Cultureel Erfgoed (RCE) is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het maken van een zevental filmpjes over de eind 2014 geplaatste toponiemenbanken in Sint-Oedenrode.

De bankjes werden destijds geplaatst door Stichting Streekrekening Het Groene Woud en Stichting Brabantse Bronnen. De bankjes zijn geplaatst op zeven historische plekken in Sint-Oedenrode. Omdat het RCE bang was dat de historie van de bankjes naar verloop van tijd verloren zou gaan hebben zij besloten om een serie filmpjes te maken over de plekken. De bankjes, Hoge Noel, Die Berch, Den arme van Meege, Sint-Odaberg, De Neep Hool, Het Kruis en De Haag komen allemaal aan bod. "Wij wilden op een actieve manier aandacht geven aan de toponiemen. Daarom besloten wij een fietsroute te maken die langs alle plekken komt. Daarvoor hebben wij een folder ontwikkeld en hebben we dus een filmpje gemaakt. Op de bankjes zelf is straks een QR-Code te vinden die je met je smartphone kunt scannen. Ter plekke, terwijl je even uitrust, kun je dan zeven minuten lang genieten van de historie van de plek," vertelt Jack van Haastrecht, kartrekker van het project.

Daarnaast is er ook een website ontwikkeld waarop alle informatie te vinden is. En zullen de filmpjes in de loop van de zomer ook uitgezonden worden door TV Meierij, die ook meegewerkt hebben aan het maken van de filmpjes. Dat hebben meer Rooienaren gedaan. Zo is onder de filmpjes speciale muziek van Nico van de Wetering gemonteerd.

Op 1 juli wordt in De Knoptoren het geheel gepresenteerd. Daarbij gaat extra dank uit naar De Koster Brockgroep, die hebben meegespeeld in de films. Iedereen is van harte welkom.

Afbeelding
Afbeelding