Reuzenberenklauw
Reuzenberenklauw Foto: Henri van Weert

Aandacht voor invasieve exoten

Algemeen

Sint-Oedenrode - Van 16 tot en met 25 juni vind voor het 2e jaar de landelijke week van de invasieve exoten plaats. Op diverse plaatsen wordt aandacht aan dit thema besteed, waaronder ook in Rooi.

Afgelopen zondag 18 juni organiseerde Roois Landschap samen met IVN afdeling Sint-Oedenrode een wandeling in en rond het dorp waarin de nadruk lag op een aantal soorten uitheemse planten die op de een of andere manier een risico zijn gaan vormen. Tijdens de wandeling werd getoond dat er in en rond het centrum enkele soorten grote planten groeien die nu of in de toekomst problemen kunnen opleveren.

Reuzenberenklauw
Dit is een uit Zuidwest Azië ingevoerde sierplant die steeds vaker langs wegen en waterwegen voorkomt. De grote plant met enorme witte bloemschermen is prachtig, maar vormt een gevaar voor mensen vanwege het sap dat fototoxische eigenschappen heeft. Wanneer er sap van de plant op de huid is gekomen kunnen in combinatie met zonlicht rode vlekken en zelfs blaren op de huid ontstaan die vergelijkbaar zijn met brandwonden. Als het sap in de ogen komt kan het zelfs blindheid veroorzaken. Het is dan ook zaak om aanraking van de plant zoveel mogelijk te vermijden. Toch komt deze plant op een aantal plaatsen in en rond het centrum voor, ander andere aan het Klaverpad en aan de Dommel bij het Sluisplein. Om de plant kwijt te raken is steeds blijven maaien of uitgraven belangrijk, waarbij er op gelet moet worden dat er geen delen van de wortelstok worden verspreid.

Japanse en Sachalinse Duizendknoop
De Japanse Duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met groen blad en stevige wortelstokken. Een verwante soort is de Sachalinse Duizendknoop. Deze heeft een groter blad dan de eerste soort. Vanaf augustus bloeien beide soorten met roomwitte bloemetjes. De planten zijn ingevoerd als tuinplant en worden ook gebruikt in bloemstukken. Door tuinafval zijn ze echter steeds meer in de natuur terechtgekomen waar deze zich explosief kunnen vermeerderen. Daarbij worden alle andere planten compleet overwoekerd. Als de planten zich eenmaal hebben gevestigd wordt verwijderen steeds lastiger. Het is dan ook zaak om bij het eerste verschijnen alle planten zo snel mogelijk compleet te verwijderen. Wanneer deze al zijn verspreid kan het gedurende een langere periode elke 2 weken maaien de planten uiteindelijk uitputten. Daarbij kunnen delen van afgemaaide wortelstokken echter weer zorgen voor nieuwe verspreiding. De Japanse Duizendknoop groeit op vele plaatsen massaal aan de Dommel, onder andere in het gazon tegenover de Kolk en aan het Sluisplein. De Sachalinse Duizendknoop woekert hevig aan het water bij het Leerlooierspad.

Reuzenbalsemien
Dit is een grote eenjarige plant die van juli tot de herfst bloeit met geurige, rozerode bloemen. De plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya en is als tuinplant in Europa ingevoerd. Bijen vliegen graag op deze plant en er is zelfs speciale balsemienhoning te koop. De laatste jaren vermeerdert de plant zich in een aantal gebieden explosief, met name doordat de rijpe zaden meters ver weg schieten en dan gemakkelijk nieuwe plaatsen koloniseren. Daar vormt ze een bedreiging voor vele inheemse planten doordat deze worden overwoekerd of niet meer bestoven wanneer de bijen vooral op de Balsemien vliegen. Bovendien laten ze aan de waterkant na het afsterven kale oevers achter die gemakkelijk kunnen afkalven.

Reuzenbalsemien
Groeit op diverse plaatsen massaal aan de Dommel maar koloniseert ook bossen, met name waar het vrij vochtig is. In Diependaal groeit de plant in grote hoeveelheden, waarbij deze onder andere het hier redelijk zeldzame Groot Heksenkruid dreigt te verdringen. De plant kan worden bestreden door uittrekken of door maaien. Dit laatste moet dan vlak vóór de bloei plaatsvinden omdat bij eerder maaien de plant gewoon weer doorgroeit. Bestrijden van Reuzenbalsemien vergt een lange adem want na het verwijderen zullen er opnieuw planten ontkiemen uit de zaden die nog in de grond zitten.

Dit zijn maar enkele soorten van de uitheemse planten die onze Nederlandse flora bedreigen. Met name zijn er ook diverse waterplanten die oorspronkelijk uit vijvers en aquaria kwamen en nu massaal voorkomen in de natuur. Tijdens de week van de invasieve exoten wordt aan alle bedreigingen door uitheemse planten en dieren aandacht besteed.

Meer informatie op www.weekvandeinvasieveexoten.nl Reacties naar rooislandschap@gmail.com


Japanse Duizendknoop