Afbeelding
Foto: Michiel Bakker

"Hoor ons Blazen!" toont talent en kwaliteit

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wellicht mede te wijten aan het prachtige zomerse weer en aan andere publiekstrekkers, was de opkomst dit keer niet zo druk als meestal bij de Mathieu Dirven concerten. Gelukkig hebben de uitvoerders zich hier niet laten door ontmoedigen en hebben zij ons laten genieten van een aangenaam, welluidend en gevarieerd programma.

Door: Mattie De Schepper

Motto's Mathieu Dirven Concerten
Zoals Nicoline van Esch in de aankondiging vertelde, waren bij dit concert meerdere – voor de Mathieu Dirven gangbare - motto's van toepassing. Naast 'Hoor ons blazen' was 't Zit in de familie' ook aan de orde. In het hoorntrio komen Roos Dortmans - van Hoof, Judith Bevers- van Genugten en Marianne Hubers – van der Heijden alle drie uit families waarvan ook broers en zussen en familieleden speelden - en velen nog spelen - in de fanfares van Rooi en Nijnsel (later Harmonie Nijnsel).

In het blokfluitenensemble : Edda Hoving , Judith van Enckevort, Daphne van Zundert, Marja Apünn en Heidi Hoon bleken van twee moeders ook hun dochter te spelen. Voor verschillende spelers van vandaag was het niet voor het eerst dat zij hier optraden. We hebben hun ontwikkeling, hun bevlogenheid; 'wat is ervan geworden?' al meermaals kunnen bewonderen. Zelf kon ik met enige trots vaststellen wat er van Judith Bevers – van Genugten ( oud- leerling) geworden is.

Beheersing van techniek, muzikaliteit en invoelend ensemblespel waren kenmerkend.

Steeds vaker wordt de organisatiewerkgroep benaderd door spelers die nog wel eens willen terugkomen voor deelname aan een Kasteelconcert. Jammer dat Lucas van der Endt(trompet) door ziekte verhinderd was en we niet hebben kunnen ervaren hoe twee jaar extra en intense scholing merkbaar is.

Programma, inbreng en plannen spelers
De deelname vanuit Phoenix Cultuur bestond uit een voor dit concert samengesteld blokfluitensemble van spelers die deel uitmaken van de P.C. Recorder Players.

Het was puur genieten en bewonderen van ieders bagage aan muzikaliteit, virtuositeit, ademtechniek, toonvorming, aanzetten, genuanceerde dynamiek, uitgebalanceerd samenspel en inleving. Deze zeer gemotiveerde, ervaren spelers (D niveau) opgeleid door Eleanor de Groot bij Phoenix Cultuur, bereiden zich voor op deelname aan het door Phoenix Cultuur georganiseerde, Brabants Telemann Festival 23 t/m 25 juni a.s.. We hebben er alle vertrouwen in dat ook daar hun kwaliteit en hun stijlvolle performance niet onopgemerkt zal blijven.

De nog jonge trompettiste Iris van Hoorn wist zich aardig staande te houden en na enige aarzeling in aanzet (zenuwen)speelde ze overtuigend Eric Vloeimans' song 'My own King am I'.

Alle respect voor de drie hoorn spelende dames. Met grote toewijding en inleving in hun muziek en in elkaar brachten zij in twee blokjes een aantal zeer gevarieerde korte duetten en trio's. We kunnen deze samenwerking tussen Fanfare NJA en Harmonie Nijnsel alleen maar toejuichen en hopen op een vervolg optreden.

Bij het slotapplaus merkte Marius Wijnakker terecht het overwicht aan vrouwelijke deelname dito aanwezigheid op. Mannen mogen best eens meer van zich laten horen.