Afbeelding

Schaakles van échte schaakmeesters

Algemeen

Sint-Oedenrode - Alweer voor de derde keer is het 'SKOSO Schaakspektakel' georganiseerd. Onder leiding van Femke van der Loo en Jeroen van der Cruijsen (SKOSO) en in samenwerking met drie vrijwilligers van de Rooise Dam- en Schaakvereniging hebben 26 kinderen enthousiast deelgenomen. Drie middagen zijn speciaal ingericht voor de meer- en hoogbegaafde leerlingen van de groepen 5 en 6 van de zeven scholen die tot de stichting behoren.

Femke en Jeroen, die beiden zelf actief schaken, vonden het belangrijk dat deze kinderen eens op een andere manier en in een andere setting uitgedaagd zouden worden dan hoe dat dagelijks op school gebeurt. Zij hebben in het verleden zelf ervaren dat het strategische spel schaken veel vraagt van het denkvermogen, zoals analytisch, inzichtelijk en logisch denken, vooruit denken en veel onthouden, waarbij een goede concentratie van groot belang is. Kortom, een leerzaam spel vol uitdagingen, perfect geschikt voor deze slimme kinderen.

De leerlingen worden tijdens de bijeenkomsten uitgedaagd om te leren schaken en de opgedane kennis toe te passen in een schaaktoernooi. Daarnaast is het voor deze kinderen een mooie kans om ontwikkelingsgelijken te ontmoeten én leren zij omgaan met verlies. Dat laatste is af en toe lastig, want dat zijn ze meestal niet gewend.

De eerste bijeenkomst zijn er masterclasses gevolgd om het spel te leren of om de bestaande kennis uit te breiden. De schakers van de club: René Dekkers, Bert de Laat en Jos van den Biggelaar hebben hier een belangrijke rol in gespeeld. Wat is er voor de kinderen nou leuker dan les krijgen van 'échte schaakmeesters'!

De tweede en derde keer werd een schaaktoernooi gehouden. De kinderen hebben, zowel met als zonder schaakklok, vele partijen tegen elkaar gespeeld. De winnaar van het toernooi is Thobian Leijtens uit groep 5 van basisschool Kienehoef. Hij ging naar huis met de wisseltrofee voor zijn school en de eerste prijs. De tweede prijs werd behaald door Hugo de Koning uit groep 6 van basisschool Dommelrode. En derde is Wieke Koster geworden uit groep 6 van basisschool Sint Antonius van Padua. Wat een prestatie, gefeliciteerd winnaars!

Verdere uitslagen: 4. Jaap Beemster, groep 5 basisschool de Kienehoef. 5. Joep Jansen, groep 5 Odaschool. 6. Maaike Habraken, groep 6 basisschool de Kienehoef. 7. Yara van Mill, groep 6 basisschool de Kienehoef. 8. Anne Sophie van Riel, groep 5 Odaschool. 9. Max Ketelaars, groep 6 basisschool Eerschot. 10. Ruth van den Hengel, groep 6 basisschool Sint Antonius van Padua.

Neem ook eens een kijkje op de website: http://www.rooisedam-enschaak.nl


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding